Kontakt oss

Utenriks

Den mektige sjiamuslimske lederen Qais al-Khazali: Kaoset som fulgte med protestene i Irak var iscenesatt

Den mektige sjiamuslimske lederen Qais al-Khazali sier at kaoset som fulgte med protestene i Irak var iscenesatt.

Publisert

den

Den mektige sjiamuslimske lederen Qais al-Khazali

Den mektige generalsekretæren i Asaib Ahl al-Haq (AAH), Qais al-Khazali, beskyldte søndag i direkte sending i den nasjonale tvstasjonen i Irak ett av de tre presidentskapene, samt en av de viktigste lederne for sikkerhetstjenestene i Irak for å delta i «konspirasjonen» som hadde som mål å bringe landet i kaos.

Khazali sa i TV-intervjuet at det er mobilisering og koordinering mellom flere internasjonale, regionale og nasjonale som er involvert i et prosjekt som tar sikte på å forårsake kaos i landet.

– Vi vet at USA og Israel er blant de involvert aktørene i dette prosjektet, sier Khazali, som ikke ønsker å nevne kilden fra høytstående personer fra regjeringen og militæret.

Han la til at «den israelske rollen» er sterkere enn USA, som var forberedt på å dra landet inn i en arena for intern konflikt.

– De andre som er ansvarlige er flere land i golfstatene, men De forente arabiske emirater har den største tilstedeværelsen i prosjektet, sier Khazali.

Protester i Bagdad fortsetter

Hundrevis av irakere ble igjen møtt av opprørspoliti da de spredte seg i Bagdad.

For å hindre demonstrantene i å ta seg fram til byens regjeringskvartal, avfyrte sikkerhetsstyrker tåregass. De har også forsøkt å takle uroen med strenge portforbud og veisperringer.

Siden demonstrasjonene ble gjenopptatt den 25. oktober har sikkerhetsstyrkene i Bagdad vist «økt selvbeherskelse», konkluderer FNs rapport. Men samtidig har demonstrasjonene spredd seg til flere byer, og til et større tverrsnitt av befolkningen har deltatt. Begge deler har ført til at dødstallene fortsatt er høye.

Flere ganger har demonstranter stormet offentlige bygninger, men dette har foreløpig ikke skjedd i hovedstaden Bagdad.

Mange irakere lever i fattigdom etter flere år med konflikt og krig, og arbeidsledigheten er på rundt 25 prosent. Om lag 60 prosent av landets 40 millioner innbyggere er under 25 år.

Utenriks

Iran tar hevn på USA: – Trump ber om hjelp fra Nato

Publisert

den

FOTO: Evan Vucci / AP
FOTO: Evan Vucci / AP

Trump Kommer med bønn til Nato, og ber militæralliansen involvere seg mer i Midtøsten.

– Så lenge som jeg er president i USA vil Iran aldri få tillatelse til å ha atomvåpen. God morgen.

Slik åpnet Donald Trump sin tale til det amerikanske folk, etter det som har vært noen dramatiske døgn.

I natt avfyrte Iran «over et dusin ballistiske missiler» mot amerikanske militærbaser i Irak, et hevnangrep for USAs likvidering av general Qasem Soleimani. Trump omtalte likvideringen av Soleimani for en «besluttsom handling for å stoppe en krig».

I Iran har det vært massive markeringer på tvers av landet for å hedre Soleimani, hvor sistnevnte blir hyllet som en stormartyr og en helt i krigen mot ISIS.

Ifølge presidenten planla Soleimani nye angrep på amerikanske mål.

Flere millioner mennesker i vest Asia og hele Midtøsten hyller den iranske generalen Qassem Soleimani som en krigshelt.

– Men vi stoppet ham, sier Trump.

Donald Trump varsler at USA vil ilegge Iran nye, kraftige økonomiske sanksjoner, og ber samtidig europeiske land om å trekke seg fra «restene av atomavtalen med Iran».

USAs militær baser blir angrepet, mens Trump ber amerikanere være glade.

– Jeg er glad for å fortelle dere at det amerikanske folket bør være glad. Ingen amerikanere ble drept. Alle soldatene er trygge. Det ble bare minimal skade på vår militærbase, sier Trump om angrepet på amerikanske baser i Irak.

Ber Nato hjelpe USA

Han sier at det nå ser ut som Iran trapper ned i kjølvannet av nattas angrep, og er samtidig svært tydelig på at Iran må legge fra seg alle planer om å anskaffe seg atomvåpen. Trump sier også at USA er glad for å trappe ned situasjonen.

Presidenten kom i den samme talen med et noe mer forsonende budskap til Iran.

– Irans befolkning og ledere: Vi ønsker at dere skal få en flott framtid og en framtid dere fortjener, med velstand og harmoni med verdens nasjoner. USA står klar til å omfavne fred med alle som ønsker det, sier Trump.

Trump ønsker ikke å angripe Iran

– Faktum er at vi har dette fantastiske militæret og utstyret, men det betyr ikke at vi må bruke det. Vi ønsker ikke å bruke det. Amerikansk styrke, både militært og økonomisk, er den beste avskrekking, sier Trump.

Ifølge statlige iranske medier ble 80 «amerikanske terrorister» drept. Amerikanske helikoptre og militært utstyr ved Ain al-Asad-basen skal ha blitt ødelagt.

Satellitt bilder viser før og etter det iranske angrepet. Det er tydelig på bildet at skade omfanget er meget stort i den amerikanske militærbasen i Irak.

Ikke noe av dette har USA ønsket å bekrefte.

Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrken i Irak. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sa USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse tidligere i dag.

Fortsett å lese

Utenriks

Iran angriper flere amerikanske baser i Irak: – Den voldsomme hevnen har startet

Publisert

den

Bildet viser amerikanske militær basen i Ain al-Assad i Irak under angrep av Iranske missiler i natt. Bildet er hentet fra øyevitner fra Irak.
Bildet viser amerikanske militær basen i Ain al-Assad i Irak under angrep av Iranske missiler i natt. Bildet er hentet fra øyevitner fra Irak.

Iran avfyrte et stort antall raketter mot flere amerikanske militærbaser i Irak. Ifølge iranske medier skal 80 amerikanere være drept. Ifølge president Donald Trump er «alt bra».

Like før midnatt norsk tid natt til fredag ble flere amerikanske militærbaser som Ain al-Assad og Camp Taji angrepet. Det iranske nyhetsbyrået ISNA siterer Revolusjonsgarden, som hevder at Ain al-Asad er fullstendig ødelagt.

Ifølge statlige iranske medier ble 80 «amerikanske terrorister» drept. Amerikanske helikoptre og militært utstyr ved Ain al-Asad-basen skal ha blitt ødelagt.

Satellitt bilder viser før og etter det iranske angrepet. Det er tydelig på bildet at skade omfanget er meget stort i den amerikanske militærbasen i Irak.

Ikke noe av dette har USA ønsket å bekrefte.

– Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrken i Irak. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sier USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse.

Trump: – Alt bra

Ifølge Iran er dette en hevn for den amerikanske likvideringen av generalen Qasem Soleimani sist fredag. Militæroperasjonen har fått navnet «Operasjon Martyr Soleimani». Det er kaos og det mangler en oversikt over skader og omfang.

Ifølge en Twitter-melding fra president Donald Trump er «alt bra».

«Det pågår en vurdering av omkomne og skadeomfang nå. Så langt så bra. Vi har det mektigste og best velutstyrte militæret i verden – uten sammenligning. Jeg vil komme med en uttalelse i morgen», skriver han ved fire-tiden norsk tid.

Ifølge amerikanske medier, som har korrespondenter i Irak, er det også avfyrt raketter fra Iran mot andre mål i Irak, blant annet i Erbil i Nord-Irak.

Fortsett å lese

Utenriks

Over 60 iransk-amerikanere anholdt på grensen mellom USA og Canada

Publisert

den

Over 60 iransk-amerikanere anholdt på grensen mellom USA og Canada

Ifølge flere vitner har den amerikanske grensekontrollen anholdt flere titalls iransk-amerikanere på grensen mellom USA og Canada.

De anholdte skal ha blitt utsatt for flere timers avhør og stilt spørsmål om deres politiske og ideologiske tilhørighet. Enkelte skal også ha blitt nektet adgang. 

Den amerikanske grense tjenesten CBP, som tidligere har vært utsatt for hard kritikk og blitt anklaget for barnemishandling etter at over 2000 barn ble skilt fra foreldrene sine ved den amerikansk-meksikanske grensen i 2018, avkrefter anklagelsene som ”falske”.

Advokat, og Washingtons viseguvernør, Cyrus Habib, sier imidlertid at de har mottatt flere meldinger fra iransk-amerikanskere ved grensen og understreker at det er bekymringsverdig, samtidig som han oppfordrer de anholdte til å ta kontakt med kontoret hans. 

Fortsett å lese

Trending

© 2019 RadioØsten | Powered by Custom WP CMS