Kontakt oss

Utenriks

Israel drepte en hel familie

Publisert

den

GJETER-FAMILIE: En rekke palestinere er samlet for å ta farvel med Asourka-familien som ble drept av Israel i hjemmet sitt i Deir al-Balah. Familien bestod av mor Miriam, far Rasmi, deres fem barn og slektningen Yoseri (39). Barna som ble drept var Mohand (12), Moad Mohamed (7), Sim Mohamed (13) og to babyer som ikke er navngitt. Foto: Mahmud Hams / AFP

I en lengre periode har det vært våpenhvile mellom palestinerne i Gaza og Israel. Men så bestemte Israel seg for å drepe en militær leder, etter å ha ventet i to år.

Det siste året har det vært våpenhvile og ro mellom Israel og det som gjerne blir kalt for verdens største utendørs fengsel, Gaza.

Men torsdag startet kaoset igjen. Da drepte Israel en leder av Islamsk jihad, Baha Abu al-Ata, og hans kone. Han ble ikke drept fordi Israel mente at han nå var en fare for sikkerheten. Det var mer et spørsmål om mulighet, skriver den israelske avisa Haaretz.

Drapet på al-Ata og kona førte til at militante i Gaza sendte 450 raketter inn i det sørlige og sentrale Israel de neste 48 timene. Den israelske hæren svarte med å bombe Gaza gjentatte ganger. Det var her at Asourka-familiens hus ble bombet. Tre voksne og fem barn i den fattige gjeter-familien Asourka var blant dem som måtte bøte med livet.

– Dette var bare en enkel, fattig familie. De levde fra hånd til munn og hadde verken vann eller elektrisitet, sier en nabo av familien til Haaretz.

Sjokk og sinne

I Gaza skaper drapene av familien Asourka voldsomt sinne.

– Det har vært relativt rolig i Gaza i en lengre periode. Det som er viktig nå, sett fra Gaza er at denne voldsspiralen startet med en henrettelse fra israelsk side. Folk er sjokkert over måten familien ble drept på.

– Kvelden etter ble en hel familie med fem barn drept i et nytt angrep. Over tjue andre palestinere er også drept. Menneskene i Gaza er nå i sjokk. Alt var rolig, og så dette, sier tyske Matthias Schmale, UNWRA-sjef i Gaza.

Skyhøy arbeidsledighet

FN-sjefen i Gaza har vært utstasjonert i verdens mest befolkede område i over to år nå. Det første han tenkte da han startet jobben i 2017, var hvor mye som var bygget opp igjen etter den voldsomme 2014-krigen.

– Men det som ikke er bygget opp, er det som vi ikke kan se med øynene: Arbeidsledigheten og utfordringene når det gjelder de over to millioner innbyggernes mentale helse, sier FN-sjefen og utdyper hvor mange i Gaza som står utenfor arbeidslivet:

  • Nesten 50 prosent av arbeidsstokken er uten arbeid, som er blant de aller høyeste i verden.
  • Nesten 70 prosent av de unge under 30 år står uten jobb.
  • Nær 80 prosent av kvinnene er også utenfor arbeidslivet.

– Psykologisk epidemi

Det bor over to millioner mennesker på Gaza, og halvparten av arbeidsstokken står uten arbeid. Mer enn 1,2 millioner mennesker er helt avhengig av å få utdelt mat fra FN-organisasjonen UNWRA for å overleve.

– En helt forferdelig situasjon. Men det jeg bekymrer meg aller mest over, er at vi har en psykologisk epidemi her. Innbyggernes mentale helse er bekymringsfull etter tre kriger, sier UNWRA-sjefen.

Organisasjonen har 22 helsesenter og over én million konsultasjoner i kvartalet.

– I tillegg til krigene og de jevnlige bombeaksjonene er over 35 000 mennesker blitt skadd de siste to årene, i forbindelse med at folk demonstrerer ved grensa mot Israel, for å vise at de ønsker å returnere til hjemlandet sitt, sier Schmale.

Mange uten bein

Av de 35 000 skadde personene er 9000 av disse skutt med såkalt skarp ammunisjon.

– Det som slår deg når du er ute og går i gatene her, er at du møter veldig mange mennesker som går med krykker eller er blitt funksjonshemmet på ulike måter. Dette er i tillegg til de enorme psykologiske traumene folk lever med her, sier han.

En kollega av FN-sjefen fortalte ham akkurat om hans tiårige sønn. «Hver gang han hørte et smell, begynte han å skjelve», forteller Schmale.

– Så spør han faren om raketten kommer inn i Gaza eller sendes ut. Når han skjønner at de ikke rammes direkte, klarer gutten å slappe av et par minutter. Slik lever folk her, sier han.

– Ikke terrorister

Hva er så det som har gjort sterkest inntrykk på FN-sjefen etter drøye to år i Gaza?

– Folk lever i enorm fattigdom og flertallet er avhengig av å få mat fra oss for å overleve. Jeg er overrasket over at de likevel ikke gir opp, sier han og fortsetter:

– Flertallet av innbyggerne er høyt utdannet og fortsetter å starte opp bedrifter på tross av Israel-blokaden. Jeg har så mye positivt å si om menneskene her, sier han.

Forteller videre at «de to årene i Gaza har overbevist meg om at innbyggerne her ønsker å leve verdige liv, i fred».

– Gazas innbyggere er ikke terrorister. De vil bare leve liv som oss, sier Schmale.

Utenriks

Iran tar hevn på USA: – Trump ber om hjelp fra Nato

Publisert

den

FOTO: Evan Vucci / AP
FOTO: Evan Vucci / AP

Trump Kommer med bønn til Nato, og ber militæralliansen involvere seg mer i Midtøsten.

– Så lenge som jeg er president i USA vil Iran aldri få tillatelse til å ha atomvåpen. God morgen.

Slik åpnet Donald Trump sin tale til det amerikanske folk, etter det som har vært noen dramatiske døgn.

I natt avfyrte Iran «over et dusin ballistiske missiler» mot amerikanske militærbaser i Irak, et hevnangrep for USAs likvidering av general Qasem Soleimani. Trump omtalte likvideringen av Soleimani for en «besluttsom handling for å stoppe en krig».

I Iran har det vært massive markeringer på tvers av landet for å hedre Soleimani, hvor sistnevnte blir hyllet som en stormartyr og en helt i krigen mot ISIS.

Ifølge presidenten planla Soleimani nye angrep på amerikanske mål.

Flere millioner mennesker i vest Asia og hele Midtøsten hyller den iranske generalen Qassem Soleimani som en krigshelt.

– Men vi stoppet ham, sier Trump.

Donald Trump varsler at USA vil ilegge Iran nye, kraftige økonomiske sanksjoner, og ber samtidig europeiske land om å trekke seg fra «restene av atomavtalen med Iran».

USAs militær baser blir angrepet, mens Trump ber amerikanere være glade.

– Jeg er glad for å fortelle dere at det amerikanske folket bør være glad. Ingen amerikanere ble drept. Alle soldatene er trygge. Det ble bare minimal skade på vår militærbase, sier Trump om angrepet på amerikanske baser i Irak.

Ber Nato hjelpe USA

Han sier at det nå ser ut som Iran trapper ned i kjølvannet av nattas angrep, og er samtidig svært tydelig på at Iran må legge fra seg alle planer om å anskaffe seg atomvåpen. Trump sier også at USA er glad for å trappe ned situasjonen.

Presidenten kom i den samme talen med et noe mer forsonende budskap til Iran.

– Irans befolkning og ledere: Vi ønsker at dere skal få en flott framtid og en framtid dere fortjener, med velstand og harmoni med verdens nasjoner. USA står klar til å omfavne fred med alle som ønsker det, sier Trump.

Trump ønsker ikke å angripe Iran

– Faktum er at vi har dette fantastiske militæret og utstyret, men det betyr ikke at vi må bruke det. Vi ønsker ikke å bruke det. Amerikansk styrke, både militært og økonomisk, er den beste avskrekking, sier Trump.

Ifølge statlige iranske medier ble 80 «amerikanske terrorister» drept. Amerikanske helikoptre og militært utstyr ved Ain al-Asad-basen skal ha blitt ødelagt.

Satellitt bilder viser før og etter det iranske angrepet. Det er tydelig på bildet at skade omfanget er meget stort i den amerikanske militærbasen i Irak.

Ikke noe av dette har USA ønsket å bekrefte.

Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrken i Irak. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sa USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse tidligere i dag.

Fortsett å lese

Utenriks

Iran angriper flere amerikanske baser i Irak: – Den voldsomme hevnen har startet

Publisert

den

Bildet viser amerikanske militær basen i Ain al-Assad i Irak under angrep av Iranske missiler i natt. Bildet er hentet fra øyevitner fra Irak.
Bildet viser amerikanske militær basen i Ain al-Assad i Irak under angrep av Iranske missiler i natt. Bildet er hentet fra øyevitner fra Irak.

Iran avfyrte et stort antall raketter mot flere amerikanske militærbaser i Irak. Ifølge iranske medier skal 80 amerikanere være drept. Ifølge president Donald Trump er «alt bra».

Like før midnatt norsk tid natt til fredag ble flere amerikanske militærbaser som Ain al-Assad og Camp Taji angrepet. Det iranske nyhetsbyrået ISNA siterer Revolusjonsgarden, som hevder at Ain al-Asad er fullstendig ødelagt.

Ifølge statlige iranske medier ble 80 «amerikanske terrorister» drept. Amerikanske helikoptre og militært utstyr ved Ain al-Asad-basen skal ha blitt ødelagt.

Satellitt bilder viser før og etter det iranske angrepet. Det er tydelig på bildet at skade omfanget er meget stort i den amerikanske militærbasen i Irak.

Ikke noe av dette har USA ønsket å bekrefte.

– Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrken i Irak. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sier USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse.

Trump: – Alt bra

Ifølge Iran er dette en hevn for den amerikanske likvideringen av generalen Qasem Soleimani sist fredag. Militæroperasjonen har fått navnet «Operasjon Martyr Soleimani». Det er kaos og det mangler en oversikt over skader og omfang.

Ifølge en Twitter-melding fra president Donald Trump er «alt bra».

«Det pågår en vurdering av omkomne og skadeomfang nå. Så langt så bra. Vi har det mektigste og best velutstyrte militæret i verden – uten sammenligning. Jeg vil komme med en uttalelse i morgen», skriver han ved fire-tiden norsk tid.

Ifølge amerikanske medier, som har korrespondenter i Irak, er det også avfyrt raketter fra Iran mot andre mål i Irak, blant annet i Erbil i Nord-Irak.

Fortsett å lese

Utenriks

Over 60 iransk-amerikanere anholdt på grensen mellom USA og Canada

Publisert

den

Over 60 iransk-amerikanere anholdt på grensen mellom USA og Canada

Ifølge flere vitner har den amerikanske grensekontrollen anholdt flere titalls iransk-amerikanere på grensen mellom USA og Canada.

De anholdte skal ha blitt utsatt for flere timers avhør og stilt spørsmål om deres politiske og ideologiske tilhørighet. Enkelte skal også ha blitt nektet adgang. 

Den amerikanske grense tjenesten CBP, som tidligere har vært utsatt for hard kritikk og blitt anklaget for barnemishandling etter at over 2000 barn ble skilt fra foreldrene sine ved den amerikansk-meksikanske grensen i 2018, avkrefter anklagelsene som ”falske”.

Advokat, og Washingtons viseguvernør, Cyrus Habib, sier imidlertid at de har mottatt flere meldinger fra iransk-amerikanskere ved grensen og understreker at det er bekymringsverdig, samtidig som han oppfordrer de anholdte til å ta kontakt med kontoret hans. 

Fortsett å lese

Trending

© 2019 RadioØsten | Powered by Custom WP CMS