Kontakt oss

Utenriks

Rapport: USA sier til EU-landene at de har lyktes med å finne avstand mellom Sistani og Iran

Publisert

den

Najaf, 6. februar 2019 - FNs spesial representant for Irak og sjef for FNs bistandsmisjon for Irak (UNAMI), Jeanine Hennis-Plasschaert, ble mottatt i Najaf av stor-ayatollah Ali Muhammad al- Sistani.

Europeiske diplomatiske kilder i London avslører til RadioØsten at USA har lyktes med å finne avstanden mellom stor-ayatollah Ali Muhammad al- Sistani og Iran. Amerikanere forteller videre at deres synspunkter er identiske med Sistani når det gjelder å bli kvitt de sjiamuslimske partiene fra makten i Irak.

Diplomatiske kilden forteller til RadioØsten at EU-landene mottar instrukser og anbefalinger fra den amerikanske administrasjonen om å delta i direkte støtte til prosjektet med å styrte regjeringen til statsminister Adel Abdul Mahdi i Irak. Trump administrasjonen krever også sterk støtte til protestene i Irak.

Forholdet mellom USA og Europa

Forholdet mellom USA og europeiske land har vært rammet av en rekke konflikter etter at Trump overtok som president. Trump har gjentatte ganger anklaget europeiske NATO-land for å bruke for lite penger på forsvar.

– Europa kan ikke lenger stole på USA for egen sikkerhet. Det er opp til oss å garantere europeisk sikkerhet, sa Frankrikes president Emmanuel Macron i fjor.

Men det er fortsatt samarbeid mellom USA og Europa når det gjelder forsvar og sikkerhetspolitikk.

Radioøsten har snakket med en rekke kilder i og utenfor EU som sier at de fleste europeiske landene nekter å blande seg i interne forhold i Irak ved å støtte protestene.

Den samme diplomatiske kilden sier til RadioØsten at europeiske diplomater, inkludert tyske og franske diplomater har blitt informert av den amerikanske administrasjonen om at USA har lyktes med å presse den religiøse autoriteten i Irak til å innta sterkere avstand fra de sjiamuslimske partiene og regjeringen til Adel Abdul Mahdi.

I følge kilden har amerikanske diplomater sammen med britiske kolleger klart å formidle informasjon gjennom politiske og religiøse skikkelser som har direkte kontakt med representanter til stor-ayatollah Ali Muhammad al- Sistani med overbevisning om at det er i landes og religionens interesse om å vise sterk støtte til demonstrantene i Irak. Informasjonen som ble formidlet refererer til at innflytelsen til stor-ayatollah Ali Muhammad al- Sistani vil bli påvirket og sterk svekket om ikke en slik støtte blir gitt til protestene og demonstrantene i Irak.

Amerikanske og britiske diplomater uttrykte stor tilfredshet med støtten som ble gitt til demonstrantene av stor-ayatollah Sistani, og sendte denne tilbakemeldingen videre til kontoret til Sistani i Najaf, som drives av Sistani sin sønn Muhammed Reza, som de omtaler som ´´Abu Hassan´´.

Diplomatiske kilden henviser til fredagens-preken i forrige uke der representanter for stor-ayatollah Sistani krevde flere punkter til støtte for demonstrantene. Blant disse punktene var behovet for nye ansikter i politikken i Irak, samt å være svært skeptiske til regjeringen til Adel Abdul Mahdi.

Fredags-preken i forrige uke var et tydelig signal om påvirkningen til amerikanske diplomater som jobber i den amerikanske ambassaden i Irak, i følge kilden.

Amerikanske utenriksdepartementet har lenge jobbet for å slå mot sjiamuslimske partier i Irak, som både Washington og London anser som Irans forlengede arm i Irak.

Spørsmålet er om USA virkelig klarte å presse representanter til stor-ayatollah Sistani i Najaf i Irak gjennom omfattende media krig støttet og finansiert av Saudi Arabia og USA som sendte titalls reportasjer fra protestene som ropte slagord mot Iran, iransk øverste leder Ali Khamenei, samt iranske generalen Qassem Suleimani.

Qasem Soleimani er generalmajor i den iranske Revolusjonsgarden og siden 1998 sjef for Quds-styrken,

Qasem Soleimani er generalmajor i den iranske Revolusjonsgarden og siden 1998 sjef for Quds-styrken,

Det gjenstår å se om USA har klart å skape avstand mellom Sistani og Iran. Hvis det er tilfelle så har USA oppnådd en stor prestasjon og seier ved å skyve de religiøse autoritetene i Irak og Iran fra hverandre.

Folkets mobiliseringsstyrker (PMF), eller ´Hashd al-Shaabi´, som de kalles i Irak har lenge skapt hodebry for USA. PMF består av en samling militser som formelt regnes som en del av Iraks sikkerhetsstyrker. De fleste militsene har gjennom mange år hatt et nært forhold til Iran og er ifølge kritikerne styrt fra Teheran, noe de selv benekter.

Militærbaser rammet av eksplosjoner

USA har flere ganger forsøkt å presse gjennom for å oppløse PMF styrkene, men de har aldri lyktes. Tidligere i år har flere militærbaser som tilhører PMF blitt rammet av eksplosjoner. I følge irakiske statsministeren Adel Abdul Mahdi ble disse angrepene gjennomført av Israel.

I slutten av august i år hevdet PMF at USA hadde latt Israel fly fire droner inn i området for å gjennomføre angrepet 20. august.

En røyksøyle stiger opp mot himmelen etter en enorm eksplosjon i en militærbase utenfor Bagdad 12. august. En irakisk granskning konkluderte med at basen ble bombet ved hjelp av en drone fra Israel. FOTO: Loay Hameed, AP

En røyksøyle stiger opp mot himmelen etter en enorm eksplosjon i en militærbase utenfor Bagdad 12. august. En irakisk granskning konkluderte med at basen ble bombet ved hjelp av en drone fra Israel. FOTO: Loay Hameed, AP

– De amerikanske styrkene har det overordnede ansvaret, og vi vil holde dem ansvarlig for det som kan komme til å skje fremover, sa PMF-nestleder Jamal Jaafar Ibrahimi ifølge Reuters. Jaafar, som også er kjent som Abu Mahdi al-Mohandes, er ettersøkt av amerikanerne som en internasjonal terrorist.

Om USA har lyktes med å påvirke Sistani, vil det nå bli håp for USA til å presse gjennom i nær fremtid med å oppløse PMF styrkene, selv om høytstående tjenestemenn i det amerikanske utenriksdepartementet mener det er svært vanskelig og krevende oppgave.

Ali Muhammad al- Sistani

Ali Muhammad al- Sistani, irakisk stor-ayatollah, født i Iran. Han satt lenge i husarrest under Saddam Husseins regime og trådte etter regimeskiftet 2003 frem som den viktigste åndelige leder for sjiamuslimene i Irak. Sistani tilhører en sjia retning som har et konservativt moralsyn, men som skiller mellom religion og politikk. Dette var trolig medvirkende til at han overlevde under Saddam Husseins regime, og han har også tatt avstand fra den iranske modellen med et rent prestestyre.

Protestene i Irak

Titusener av irakere spontant, men organisert begynte å demonstrere for snart tre uker siden.

Nesten 200 mennesker har mistet livet og tusenvis er skadet. Protestene foregår både i Bagdad og i byer sør for hovedstaden.

BRO STENGT: Sikkerhetsstyrker i Bagdad har stengt brua som leder til regjeringskvartalet, eller den såkalte grønne sonen. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix

BRO STENGT: Sikkerhetsstyrker i Bagdad har stengt brua som leder til regjeringskvartalet, eller den såkalte grønne sonen. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix

Flere ganger har demonstranter stormet offentlige bygninger, men dette har foreløpig ikke skjedd i hovedstaden Bagdad.

Protestene er rettet mot Iraks politikere, som anklages for å være korrupte og styrt av egeninteresse i det oljerike landet.

Mange irakere lever i fattigdom etter flere år med konflikt og krig, og arbeidsledigheten er på rundt 25 prosent. Om lag 60 prosent av landets 40 millioner innbyggere er under 25 år.

Utenriks

Iran tar hevn på USA: – Trump ber om hjelp fra Nato

Publisert

den

FOTO: Evan Vucci / AP
FOTO: Evan Vucci / AP

Trump Kommer med bønn til Nato, og ber militæralliansen involvere seg mer i Midtøsten.

– Så lenge som jeg er president i USA vil Iran aldri få tillatelse til å ha atomvåpen. God morgen.

Slik åpnet Donald Trump sin tale til det amerikanske folk, etter det som har vært noen dramatiske døgn.

I natt avfyrte Iran «over et dusin ballistiske missiler» mot amerikanske militærbaser i Irak, et hevnangrep for USAs likvidering av general Qasem Soleimani. Trump omtalte likvideringen av Soleimani for en «besluttsom handling for å stoppe en krig».

I Iran har det vært massive markeringer på tvers av landet for å hedre Soleimani, hvor sistnevnte blir hyllet som en stormartyr og en helt i krigen mot ISIS.

Ifølge presidenten planla Soleimani nye angrep på amerikanske mål.

Flere millioner mennesker i vest Asia og hele Midtøsten hyller den iranske generalen Qassem Soleimani som en krigshelt.

– Men vi stoppet ham, sier Trump.

Donald Trump varsler at USA vil ilegge Iran nye, kraftige økonomiske sanksjoner, og ber samtidig europeiske land om å trekke seg fra «restene av atomavtalen med Iran».

USAs militær baser blir angrepet, mens Trump ber amerikanere være glade.

– Jeg er glad for å fortelle dere at det amerikanske folket bør være glad. Ingen amerikanere ble drept. Alle soldatene er trygge. Det ble bare minimal skade på vår militærbase, sier Trump om angrepet på amerikanske baser i Irak.

Ber Nato hjelpe USA

Han sier at det nå ser ut som Iran trapper ned i kjølvannet av nattas angrep, og er samtidig svært tydelig på at Iran må legge fra seg alle planer om å anskaffe seg atomvåpen. Trump sier også at USA er glad for å trappe ned situasjonen.

Presidenten kom i den samme talen med et noe mer forsonende budskap til Iran.

– Irans befolkning og ledere: Vi ønsker at dere skal få en flott framtid og en framtid dere fortjener, med velstand og harmoni med verdens nasjoner. USA står klar til å omfavne fred med alle som ønsker det, sier Trump.

Trump ønsker ikke å angripe Iran

– Faktum er at vi har dette fantastiske militæret og utstyret, men det betyr ikke at vi må bruke det. Vi ønsker ikke å bruke det. Amerikansk styrke, både militært og økonomisk, er den beste avskrekking, sier Trump.

Ifølge statlige iranske medier ble 80 «amerikanske terrorister» drept. Amerikanske helikoptre og militært utstyr ved Ain al-Asad-basen skal ha blitt ødelagt.

Satellitt bilder viser før og etter det iranske angrepet. Det er tydelig på bildet at skade omfanget er meget stort i den amerikanske militærbasen i Irak.

Ikke noe av dette har USA ønsket å bekrefte.

Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrken i Irak. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sa USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse tidligere i dag.

Fortsett å lese

Utenriks

Iran angriper flere amerikanske baser i Irak: – Den voldsomme hevnen har startet

Publisert

den

Bildet viser amerikanske militær basen i Ain al-Assad i Irak under angrep av Iranske missiler i natt. Bildet er hentet fra øyevitner fra Irak.
Bildet viser amerikanske militær basen i Ain al-Assad i Irak under angrep av Iranske missiler i natt. Bildet er hentet fra øyevitner fra Irak.

Iran avfyrte et stort antall raketter mot flere amerikanske militærbaser i Irak. Ifølge iranske medier skal 80 amerikanere være drept. Ifølge president Donald Trump er «alt bra».

Like før midnatt norsk tid natt til fredag ble flere amerikanske militærbaser som Ain al-Assad og Camp Taji angrepet. Det iranske nyhetsbyrået ISNA siterer Revolusjonsgarden, som hevder at Ain al-Asad er fullstendig ødelagt.

Ifølge statlige iranske medier ble 80 «amerikanske terrorister» drept. Amerikanske helikoptre og militært utstyr ved Ain al-Asad-basen skal ha blitt ødelagt.

Satellitt bilder viser før og etter det iranske angrepet. Det er tydelig på bildet at skade omfanget er meget stort i den amerikanske militærbasen i Irak.

Ikke noe av dette har USA ønsket å bekrefte.

– Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrken i Irak. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sier USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse.

Trump: – Alt bra

Ifølge Iran er dette en hevn for den amerikanske likvideringen av generalen Qasem Soleimani sist fredag. Militæroperasjonen har fått navnet «Operasjon Martyr Soleimani». Det er kaos og det mangler en oversikt over skader og omfang.

Ifølge en Twitter-melding fra president Donald Trump er «alt bra».

«Det pågår en vurdering av omkomne og skadeomfang nå. Så langt så bra. Vi har det mektigste og best velutstyrte militæret i verden – uten sammenligning. Jeg vil komme med en uttalelse i morgen», skriver han ved fire-tiden norsk tid.

Ifølge amerikanske medier, som har korrespondenter i Irak, er det også avfyrt raketter fra Iran mot andre mål i Irak, blant annet i Erbil i Nord-Irak.

Fortsett å lese

Utenriks

Over 60 iransk-amerikanere anholdt på grensen mellom USA og Canada

Publisert

den

Over 60 iransk-amerikanere anholdt på grensen mellom USA og Canada

Ifølge flere vitner har den amerikanske grensekontrollen anholdt flere titalls iransk-amerikanere på grensen mellom USA og Canada.

De anholdte skal ha blitt utsatt for flere timers avhør og stilt spørsmål om deres politiske og ideologiske tilhørighet. Enkelte skal også ha blitt nektet adgang. 

Den amerikanske grense tjenesten CBP, som tidligere har vært utsatt for hard kritikk og blitt anklaget for barnemishandling etter at over 2000 barn ble skilt fra foreldrene sine ved den amerikansk-meksikanske grensen i 2018, avkrefter anklagelsene som ”falske”.

Advokat, og Washingtons viseguvernør, Cyrus Habib, sier imidlertid at de har mottatt flere meldinger fra iransk-amerikanskere ved grensen og understreker at det er bekymringsverdig, samtidig som han oppfordrer de anholdte til å ta kontakt med kontoret hans. 

Fortsett å lese

Trending

© 2019 RadioØsten | Powered by Custom WP CMS