Europeiske diplomatiske kilder i London avslører til RadioØsten at USA har lyktes med å finne avstanden mellom stor-ayatollah Ali Muhammad al- Sistani og Iran. Amerikanere forteller videre at deres synspunkter er identiske med Sistani når det gjelder å bli kvitt de sjiamuslimske partiene fra makten i Irak.
Diplomatiske kilden forteller til RadioØsten at EU-landene mottar instrukser og anbefalinger fra den amerikanske administrasjonen om å delta i direkte støtte til prosjektet med å styrte regjeringen til statsminister Adel Abdul Mahdi i Irak. Trump administrasjonen krever også sterk støtte til protestene i Irak.
Forholdet mellom USA og Europa
Forholdet mellom USA og europeiske land har vært rammet av en rekke konflikter etter at Trump overtok som president. Trump har gjentatte ganger anklaget europeiske NATO-land for å bruke for lite penger på forsvar.
– Europa kan ikke lenger stole på USA for egen sikkerhet. Det er opp til oss å garantere europeisk sikkerhet, sa Frankrikes president Emmanuel Macron i fjor.
Men det er fortsatt samarbeid mellom USA og Europa når det gjelder forsvar og sikkerhetspolitikk.
Radioøsten har snakket med en rekke kilder i og utenfor EU som sier at de fleste europeiske landene nekter å blande seg i interne forhold i Irak ved å støtte protestene.
Den samme diplomatiske kilden sier til RadioØsten at europeiske diplomater, inkludert tyske og franske diplomater har blitt informert av den amerikanske administrasjonen om at USA har lyktes med å presse den religiøse autoriteten i Irak til å innta sterkere avstand fra de sjiamuslimske partiene og regjeringen til Adel Abdul Mahdi.
I følge kilden har amerikanske diplomater sammen med britiske kolleger klart å formidle informasjon gjennom politiske og religiøse skikkelser som har direkte kontakt med representanter til stor-ayatollah Ali Muhammad al- Sistani med overbevisning om at det er i landes og religionens interesse om å vise sterk støtte til demonstrantene i Irak. Informasjonen som ble formidlet refererer til at innflytelsen til stor-ayatollah Ali Muhammad al- Sistani vil bli påvirket og sterk svekket om ikke en slik støtte blir gitt til protestene og demonstrantene i Irak.
Amerikanske og britiske diplomater uttrykte stor tilfredshet med støtten som ble gitt til demonstrantene av stor-ayatollah Sistani, og sendte denne tilbakemeldingen videre til kontoret til Sistani i Najaf, som drives av Sistani sin sønn Muhammed Reza, som de omtaler som ´´Abu Hassan´´.
Diplomatiske kilden henviser til fredagens-preken i forrige uke der representanter for stor-ayatollah Sistani krevde flere punkter til støtte for demonstrantene. Blant disse punktene var behovet for nye ansikter i politikken i Irak, samt å være svært skeptiske til regjeringen til Adel Abdul Mahdi.
Fredags-preken i forrige uke var et tydelig signal om påvirkningen til amerikanske diplomater som jobber i den amerikanske ambassaden i Irak, i følge kilden.
Amerikanske utenriksdepartementet har lenge jobbet for å slå mot sjiamuslimske partier i Irak, som både Washington og London anser som Irans forlengede arm i Irak.
Spørsmålet er om USA virkelig klarte å presse representanter til stor-ayatollah Sistani i Najaf i Irak gjennom omfattende media krig støttet og finansiert av Saudi Arabia og USA som sendte titalls reportasjer fra protestene som ropte slagord mot Iran, iransk øverste leder Ali Khamenei, samt iranske generalen Qassem Suleimani.
Qasem Soleimani er generalmajor i den iranske Revolusjonsgarden og siden 1998 sjef for Quds-styrken,
Det gjenstår å se om USA har klart å skape avstand mellom Sistani og Iran. Hvis det er tilfelle så har USA oppnådd en stor prestasjon og seier ved å skyve de religiøse autoritetene i Irak og Iran fra hverandre.
Folkets mobiliseringsstyrker (PMF), eller ´Hashd al-Shaabi´, som de kalles i Irak har lenge skapt hodebry for USA. PMF består av en samling militser som formelt regnes som en del av Iraks sikkerhetsstyrker. De fleste militsene har gjennom mange år hatt et nært forhold til Iran og er ifølge kritikerne styrt fra Teheran, noe de selv benekter.
Militærbaser rammet av eksplosjoner
USA har flere ganger forsøkt å presse gjennom for å oppløse PMF styrkene, men de har aldri lyktes. Tidligere i år har flere militærbaser som tilhører PMF blitt rammet av eksplosjoner. I følge irakiske statsministeren Adel Abdul Mahdi ble disse angrepene gjennomført av Israel.
I slutten av august i år hevdet PMF at USA hadde latt Israel fly fire droner inn i området for å gjennomføre angrepet 20. august.
En røyksøyle stiger opp mot himmelen etter en enorm eksplosjon i en militærbase utenfor Bagdad 12. august. En irakisk granskning konkluderte med at basen ble bombet ved hjelp av en drone fra Israel. FOTO: Loay Hameed, AP
– De amerikanske styrkene har det overordnede ansvaret, og vi vil holde dem ansvarlig for det som kan komme til å skje fremover, sa PMF-nestleder Jamal Jaafar Ibrahimi ifølge Reuters. Jaafar, som også er kjent som Abu Mahdi al-Mohandes, er ettersøkt av amerikanerne som en internasjonal terrorist.
Om USA har lyktes med å påvirke Sistani, vil det nå bli håp for USA til å presse gjennom i nær fremtid med å oppløse PMF styrkene, selv om høytstående tjenestemenn i det amerikanske utenriksdepartementet mener det er svært vanskelig og krevende oppgave.
Ali Muhammad al- Sistani
Ali Muhammad al- Sistani, irakisk stor-ayatollah, født i Iran. Han satt lenge i husarrest under Saddam Husseins regime og trådte etter regimeskiftet 2003 frem som den viktigste åndelige leder for sjiamuslimene i Irak. Sistani tilhører en sjia retning som har et konservativt moralsyn, men som skiller mellom religion og politikk. Dette var trolig medvirkende til at han overlevde under Saddam Husseins regime, og han har også tatt avstand fra den iranske modellen med et rent prestestyre.
Protestene i Irak
Titusener av irakere spontant, men organisert begynte å demonstrere for snart tre uker siden.
Nesten 200 mennesker har mistet livet og tusenvis er skadet. Protestene foregår både i Bagdad og i byer sør for hovedstaden.
BRO STENGT: Sikkerhetsstyrker i Bagdad har stengt brua som leder til regjeringskvartalet, eller den såkalte grønne sonen. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix
Flere ganger har demonstranter stormet offentlige bygninger, men dette har foreløpig ikke skjedd i hovedstaden Bagdad.
Protestene er rettet mot Iraks politikere, som anklages for å være korrupte og styrt av egeninteresse i det oljerike landet.
Mange irakere lever i fattigdom etter flere år med konflikt og krig, og arbeidsledigheten er på rundt 25 prosent. Om lag 60 prosent av landets 40 millioner innbyggere er under 25 år.