Kontakt oss

Utenriks

Irakiske demonstranter stormer USAs ambassade

Publisert

den

Flere tusen irakiske demonstranter, viftende med flagg til Hizbollah-bevegelsen og PMF, demonstrerer utenfor den amerikanske ambassaden i Bagdad 31. desember 2019.

USAs president Donald Trump går hardt ut etter at demonstranter stormet den amerikanske ambassaden i Bagdad.

Bare timer etter at et stort antall demonstranter angrep USAs ambassade i Iraks hovedstad, er president Donald Trump på plass på Twitter:

«Iran drepte en amerikansk entreprenør, såret mange. Vi svarte kraftig, og vil alltid det. Nå står Iran bak et angrep på den amerikanske ambassaden i Irak. De vil bli holdt ansvarlige. I tillegg forventer vi at Irak bruker sine styrker for å beskytte ambassaden, så vær obs!», tvitrer Trump.

Sinne i Irak

Profilerte irakiske journalister skriver på Twitter at USA er ansvarlig for det som skjer i Irak. Det å angripe irakiske militær personell i Irak, og videre skylde på Iran, er en forkastelig unnskyldning, skriver journalisten Ahmed Hamed til RadioØsten.

PMF har et skilt som leser "Lukk den amerikanske ambassaden ellers vil folk stenge den", mens andre satte fyr på den amerikanske ambassadens vegg for å fordømme luftangrep på baser som tilhører PMF styrker 31. desember 2019.

PMF har et skilt som leser «Lukk den amerikanske ambassaden ellers vil folk stenge den», mens andre satte fyr på den amerikanske ambassadens vegg for å fordømme luftangrep på baser som tilhører PMF styrker 31. desember 2019.

Angrep etter angrep

Det var et amerikansk luftangrep mot en base tilhørende Folkets mobiliseringsstyrker (PMF), eller ´Hashd al-Shaabi´, som de kalles i Irak søndag som har førte til 25 drepte og voldsomt sinne i Irak.

Rett etter at de døde ble begravet i dag, gikk et stort antall demonstranter rett mot den amerikanske ambassaden i Bagdad. Like etter klokka 11 norsk tid, melder flere irakiske medier at demonstranter har kommet seg over den strengt bevoktede ambassade-muren. Tåregass blir avfyrt og lyden av skudd høres også.

Den amerikanske ambassadøren til Irak og andre ansatte er nå evakuert fra ambassaden og til et trygt sted, ifølge irakiske talspersoner, melder Reuters.

Skudd og flammer

Demonstrantene kom seg gjennom hoveddøra inn til ambassaden etter å ha slått den i stykker, ifølge Ap. Så skal de ha satt fyr på resepsjonsområdet, før det ble hørt at både tåregass og skudd ble avfyrt, melder Ap videre.

Flere irakiske reportere ser at det kommer flammer fra innsiden av ambassadeområdet. Minst tre amerikanske soldater er sett på taket av bygningen og flere titalls amerikanske soldater sperret inn i resepsjonen. En mann ba demonstrantene om å holde seg unna ambassadeområdet.

Flere tusen irakiske demonstranter, viftende med flagg til Hizbollah-bevegelsen og PMF, demonstrerer utenfor den amerikanske ambassaden i Bagdad 31. desember 2019.

Minst tre av demonstrantene sliter med å puste på grunn av tåregassen, meldes det videre.

Det er ikke klart om ambassade-ansatte er i bygningen, men iIfølge Reuters skal USAs ambassadør og en annen ansatt ved ambassaden ha evakuert. Det kastes også steiner mot ambassaden.

Minst 25 drept

Raseriet oppstod etter at 25 personer fra PMF ble drept i forbindelse med amerikansk flyangrep søndag. USA sier de bombet etter at en amerikansk entreprenør i Irak ble drept i et rakettangrep.

Sørgende irakere begravet sine døde i dag, før de marsjerte mot den sterkt bevoktede grønne sonen, der verdens største amerikanske ambassade er plassert.

Irakiske demonstranter satte fyr på en vakt boks foran den amerikanske ambassadebygningen i hovedstaden Bagdad for å protestere mot helgens luftangrep av amerikanske fly på flere baser som tilhører den nye irakiske hærens styrker PMF.

Flere titalls journalister er på stedet og melder om at demonstrantene roper «Ned, ned med USA», «Død over Amerika» og «Død over Israel».

Det skal også ha blitt kastet en rekke flasker mot sikkerhets kamera utenfor ambassaden.

Gule flagg, som symboliserer Hizbollah-organisasjonen, er også forsøkt hengt opp på ambassadens vegger, ifølge flere titalls bilder som er publisert i Twitter.

Frykter opptrapping

Søndagens amerikanske angrep er det største på lenge i Irak, og mange frykter nå en eskalering av konflikten, i tillegg til en ny såkalt proxy-krig mellom USA og Iran i Midtøsten, skriver eksperter i sosialemedier.

USAs utenriksminister Mike Pompeo meldte i går på Twitter at flyangrepene i Irak «hadde som mål å avskrekke Iran og beskytte amerikanske liv».

Samtidig skal Folkets mobiliseringsstyrker (PMF) i Irak allerede ha meldt at de vil hevne drapene på de 25 personene som ble drept i USAs angrep søndag.

Truer suverenitet

USAs angrep har skapt sinne i Irak. Ikke bare hos PMF, men også i den irakiske regjeringen, som melder at de vil vurdere sitt forhold til den USA-ledede koalisjonen.

Irakiske myndigheter kaller USA-angrepet for et «åpenbart brudd» på Iraks suverenitet, melder AP. Landets statsminister, Adel Abdul Mahdi, sier at de amerikanske angrepene tvinger Irak til å vurdere hvilket forhold de skal ha til USA.

PMF-nestleder Jamal Jaafar Ibrahimi, som også er kjent som Abu Mahdi al-Mohandes, advarer om at PMF «vil være veldig tøffe mot de amerikanske styrkene i Irak», melder BBC.

Iran beskriver USAs flyangrep som «et klart eksempel på terrorisme».

USA mot et alvorlig tilbakeslag i Irak

Dagens demonstrasjoner mot USA i nesten alle irakiske byer er et meget alvorlig tilbakeslag mot USAs utenriks politikk i Irak.

Angrepet mot USAs ambassade i Irak har økt usikkerheten om den videre USA satsingen i Irak.

Amerikanske utenriksdepartementet har lenge jobbet for å slå mot sjiamuslimske partier i Irak, som både Washington og London anser som Irans forlengede arm i Irak.

Flyangrepene mot PMF skulle avskrekke Iran, mens dagens stor-demonstrasjon og angrep mot verdens største amerikanske ambassade gir en klar seier til PMF styrkene i Irak.

Utenriks

Iran tar hevn på USA: – Trump ber om hjelp fra Nato

Publisert

den

FOTO: Evan Vucci / AP
FOTO: Evan Vucci / AP

Trump Kommer med bønn til Nato, og ber militæralliansen involvere seg mer i Midtøsten.

– Så lenge som jeg er president i USA vil Iran aldri få tillatelse til å ha atomvåpen. God morgen.

Slik åpnet Donald Trump sin tale til det amerikanske folk, etter det som har vært noen dramatiske døgn.

I natt avfyrte Iran «over et dusin ballistiske missiler» mot amerikanske militærbaser i Irak, et hevnangrep for USAs likvidering av general Qasem Soleimani. Trump omtalte likvideringen av Soleimani for en «besluttsom handling for å stoppe en krig».

I Iran har det vært massive markeringer på tvers av landet for å hedre Soleimani, hvor sistnevnte blir hyllet som en stormartyr og en helt i krigen mot ISIS.

Ifølge presidenten planla Soleimani nye angrep på amerikanske mål.

Flere millioner mennesker i vest Asia og hele Midtøsten hyller den iranske generalen Qassem Soleimani som en krigshelt.

– Men vi stoppet ham, sier Trump.

Donald Trump varsler at USA vil ilegge Iran nye, kraftige økonomiske sanksjoner, og ber samtidig europeiske land om å trekke seg fra «restene av atomavtalen med Iran».

USAs militær baser blir angrepet, mens Trump ber amerikanere være glade.

– Jeg er glad for å fortelle dere at det amerikanske folket bør være glad. Ingen amerikanere ble drept. Alle soldatene er trygge. Det ble bare minimal skade på vår militærbase, sier Trump om angrepet på amerikanske baser i Irak.

Ber Nato hjelpe USA

Han sier at det nå ser ut som Iran trapper ned i kjølvannet av nattas angrep, og er samtidig svært tydelig på at Iran må legge fra seg alle planer om å anskaffe seg atomvåpen. Trump sier også at USA er glad for å trappe ned situasjonen.

Presidenten kom i den samme talen med et noe mer forsonende budskap til Iran.

– Irans befolkning og ledere: Vi ønsker at dere skal få en flott framtid og en framtid dere fortjener, med velstand og harmoni med verdens nasjoner. USA står klar til å omfavne fred med alle som ønsker det, sier Trump.

Trump ønsker ikke å angripe Iran

– Faktum er at vi har dette fantastiske militæret og utstyret, men det betyr ikke at vi må bruke det. Vi ønsker ikke å bruke det. Amerikansk styrke, både militært og økonomisk, er den beste avskrekking, sier Trump.

Ifølge statlige iranske medier ble 80 «amerikanske terrorister» drept. Amerikanske helikoptre og militært utstyr ved Ain al-Asad-basen skal ha blitt ødelagt.

Satellitt bilder viser før og etter det iranske angrepet. Det er tydelig på bildet at skade omfanget er meget stort i den amerikanske militærbasen i Irak.

Ikke noe av dette har USA ønsket å bekrefte.

Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrken i Irak. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sa USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse tidligere i dag.

Fortsett å lese

Utenriks

Iran angriper flere amerikanske baser i Irak: – Den voldsomme hevnen har startet

Publisert

den

Bildet viser amerikanske militær basen i Ain al-Assad i Irak under angrep av Iranske missiler i natt. Bildet er hentet fra øyevitner fra Irak.
Bildet viser amerikanske militær basen i Ain al-Assad i Irak under angrep av Iranske missiler i natt. Bildet er hentet fra øyevitner fra Irak.

Iran avfyrte et stort antall raketter mot flere amerikanske militærbaser i Irak. Ifølge iranske medier skal 80 amerikanere være drept. Ifølge president Donald Trump er «alt bra».

Like før midnatt norsk tid natt til fredag ble flere amerikanske militærbaser som Ain al-Assad og Camp Taji angrepet. Det iranske nyhetsbyrået ISNA siterer Revolusjonsgarden, som hevder at Ain al-Asad er fullstendig ødelagt.

Ifølge statlige iranske medier ble 80 «amerikanske terrorister» drept. Amerikanske helikoptre og militært utstyr ved Ain al-Asad-basen skal ha blitt ødelagt.

Satellitt bilder viser før og etter det iranske angrepet. Det er tydelig på bildet at skade omfanget er meget stort i den amerikanske militærbasen i Irak.

Ikke noe av dette har USA ønsket å bekrefte.

– Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrken i Irak. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sier USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse.

Trump: – Alt bra

Ifølge Iran er dette en hevn for den amerikanske likvideringen av generalen Qasem Soleimani sist fredag. Militæroperasjonen har fått navnet «Operasjon Martyr Soleimani». Det er kaos og det mangler en oversikt over skader og omfang.

Ifølge en Twitter-melding fra president Donald Trump er «alt bra».

«Det pågår en vurdering av omkomne og skadeomfang nå. Så langt så bra. Vi har det mektigste og best velutstyrte militæret i verden – uten sammenligning. Jeg vil komme med en uttalelse i morgen», skriver han ved fire-tiden norsk tid.

Ifølge amerikanske medier, som har korrespondenter i Irak, er det også avfyrt raketter fra Iran mot andre mål i Irak, blant annet i Erbil i Nord-Irak.

Fortsett å lese

Utenriks

Over 60 iransk-amerikanere anholdt på grensen mellom USA og Canada

Publisert

den

Over 60 iransk-amerikanere anholdt på grensen mellom USA og Canada

Ifølge flere vitner har den amerikanske grensekontrollen anholdt flere titalls iransk-amerikanere på grensen mellom USA og Canada.

De anholdte skal ha blitt utsatt for flere timers avhør og stilt spørsmål om deres politiske og ideologiske tilhørighet. Enkelte skal også ha blitt nektet adgang. 

Den amerikanske grense tjenesten CBP, som tidligere har vært utsatt for hard kritikk og blitt anklaget for barnemishandling etter at over 2000 barn ble skilt fra foreldrene sine ved den amerikansk-meksikanske grensen i 2018, avkrefter anklagelsene som ”falske”.

Advokat, og Washingtons viseguvernør, Cyrus Habib, sier imidlertid at de har mottatt flere meldinger fra iransk-amerikanskere ved grensen og understreker at det er bekymringsverdig, samtidig som han oppfordrer de anholdte til å ta kontakt med kontoret hans. 

Fortsett å lese

Trending

© 2019 RadioØsten | Powered by Custom WP CMS