Parlamentet i Irak krever at alle utenlandske styrker må trekke seg ut av landet.
Det irakiske parlamentet stemte søndag for at regjeringen starter prosessen med å be den internasjonale koalisjonen som er i landet for å bekjempe IS om å trekke seg ut av landet.
Den irakiske statsminister Adel Abdul Mahdi kalte angrepet på den iranske generalen Qassem Soleimani forrige uke for et politisk attentat, og beslutningen i parlamentet om å kaste amerikanske styrker og alle andre utenlandske styrker ut av landet kommer rett etter denne hendelsen.
Til tross for vanskelighetene vi kan støte på både internt og eksternt, er det best for Irak rent prinsipielt og praktisk, sier Abdul Mahdi til parlamentet, skriver flere irakiske medier.
Generalen Soleimani var på et offisielt besøk i Irak
Den irakiske statsminister Adel Abdul-Mehdi utrykte viktigheten av å bevare Iraks suverenitet ved å utvise amerikanske styrker. Abdul Mahdi understreket videre at Soleimani var i Baghdad på et offisielt besøk etter at statsministeren inviterte ham for å diskutere et tilbud fra Trump om forhandlinger.
Mohamed al-Halbousi, den irakiske parlamentspresidenten, sa at ”det som skjedde ved Baghdads flyplass var en klar krenkelse av Iraks territorielle suverenitet og et brudd på internasjonale avtaler.”
Iran varsler angrep mot amerikanske mål
Rådgiveren til Irans øverste leder, Hossein Dehghan, varslet søndag at Iran vil angripe amerikanske militære mål:
– Ingen i det amerikanske militæret, ingen politiske enheter, ingen amerikansk militærbase er trygg. Og de er alle tilgjengelige for oss, sier Dehghan. Han har tidligere vært forsvarsminister i Iran.
Rådgiveren til Irans øverste leder, Hossein Dehghan. Bildet CNN
Han forteller om planene i et intervju med CNN. Ayatolla Ali Khamenei, som er irans øverste leder, har også varslet «kraftig hevn» etter attentatet på deres general Qasem Soleimani 3. januar.
Første respons etter Trumps uttalelse
Lørdag kveld kom den amerikanske presidenten med en rekke advarsler om angrep mot Iran på Twitter. ”Iran snakker svært modig om amerikanske mål som en hevn for at vi kvittet verden med deres terror-leder” skriver Trump som påpeker at det er snakk om 52 mål.
– Noen mål på et veldig høyt nivå og viktig for Iran og den iranske kulturen. Vil ramme veldig fort og veldig hardt. USA vil ikke ha flere trusler!, skriver presidenten videre.
Søndag kveld kom den første responsen fra Iran. Den tidligere lederen for den islamske revolusjonsgarden Mohsen Rezaee sa i direkte TV sending at Trump sa at han vil angripe 52 mål i Iran, og vi vil si til han at Iran vil utslette Tel Aviv og Haifa.
Den tidligere lederen for den islamske revolusjonsgarden Mohsen Rezaee,
HIZBOLLAH-LEDER: – EN NY FASE
Likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani er starten på en ny fase for Midtøsten, mener Hizbollahs leder Hassan Nasrallah.
I en TV-overført tale kunngjorde Hizbollahs generalsekretær Hassan Nasrallah at likvideringen av Soleimani og al-Muhandes vil koste USA dyrt.
– I dag minnes vi og ærer vi en stor islamsk leder, sa Nasrallah da han talte under en markering sør i Libanons hovedstad Beirut søndag.
Nasrallah da han talte under en markering sør i Libanons hovedstad Beirut søndag.
– Soleimani tilhører ikke kun Iran. Han tilhører alle og hele motstandsbevegelsene i regionen. Derfor sier jeg i dag at hele motstandsbevegelsen i regionen skal hevne seg ved å starte å ramme alle amerikanske militære mål i regionen, sa Nasrallah da han talte under en markering sør i Libanons hovedstad søndag.
Soleimani ledet elitestyrken Quds i den iranske Revolusjonsgarden, og blir regnet som en helt og hjernen bak IS nedkjemping i regionen. Generalen Soleimani og flere andre viktige ledere som kjempet mot IS ble drept i et amerikansk droneangrep ved flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad natt til fredag.
Nasrallah mener likvideringen må hevnes.
– USA drepte Soleimani og hans følge. De vil betale prisen, sa han i søndagens tale.
Lørdag kveld skrev den iranske utenriksministeren Javad Zarif i en Twitter melding at ”starten på slutten av den ondartede amerikanske tilstedeværelsen i vest Asia har begynt.”
I Iran har det vært massive markeringer på tvers av landet for å hedre Soleimani, hvor sistnevnte blir hyllet som en stormartyr og en helt i krigen mot ISIS.
Sistani kondolerer
Samtidig har Iraks stor-ayatollah Ali Muhammad al- Sistani sendt et kondolansebrev til Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei i forbindelse med attentatet på Soleimani. I brevet beskrives Soleimani som ”en framstående stor-generalen”. Videre står det at Soleimanis ”unike rolle i bekjempelsen av ISIS etter flere års krig, kan ikke glemmes”.
Attentatet er et klart brudd på folkeretten, noe FNs spesialrapportør på området, Agnes Callmard, var raskt ute og bekreftet. Den rutinemessige støtten til USAs aggressive utenrikspolitikk fra landets allierte har også latt vente på seg.