Kontakt oss

Utenriks

Irakiske parlamentet starter prosessen med å utvise alle utenlandske styrker fra Irak

Publisert

den

Medlemmer av det irakiske parlamentet fra parlamentet i Bagdad 5. januar 2020. (Det irakiske parlamentets mediekontor / via Reuters)

Parlamentet i Irak krever at alle utenlandske styrker må trekke seg ut av landet.

Det irakiske parlamentet stemte søndag for at regjeringen starter prosessen med å be den internasjonale koalisjonen som er i landet for å bekjempe IS om å trekke seg ut av landet.

Den irakiske statsminister Adel Abdul Mahdi kalte angrepet på den iranske generalen Qassem Soleimani forrige uke for et politisk attentat, og beslutningen i parlamentet om å kaste amerikanske styrker og alle andre utenlandske styrker ut av landet kommer rett etter denne hendelsen.

Til tross for vanskelighetene vi kan støte på både internt og eksternt, er det best for Irak rent prinsipielt og praktisk, sier Abdul Mahdi til parlamentet, skriver flere irakiske medier.

Generalen Soleimani var på et offisielt besøk i Irak

Den irakiske statsminister Adel Abdul-Mehdi utrykte viktigheten av å bevare Iraks suverenitet ved å utvise amerikanske styrker. Abdul Mahdi understreket videre at Soleimani var i Baghdad på et offisielt besøk etter at statsministeren inviterte ham for å diskutere et tilbud fra Trump om forhandlinger.

Mohamed al-Halbousi, den irakiske parlamentspresidenten, sa at ”det som skjedde ved Baghdads flyplass var en klar krenkelse av Iraks territorielle suverenitet og et brudd på internasjonale avtaler.”

Iran varsler angrep mot amerikanske mål

Rådgiveren til Irans øverste leder, Hossein Dehghan, varslet søndag at Iran vil angripe amerikanske militære mål:

– Ingen i det amerikanske militæret, ingen politiske enheter, ingen amerikansk militærbase er trygg. Og de er alle tilgjengelige for oss, sier Dehghan. Han har tidligere vært forsvarsminister i Iran.

Rådgiveren til Irans øverste leder, Hossein Dehghan

Rådgiveren til Irans øverste leder, Hossein Dehghan. Bildet CNN

Han forteller om planene i et intervju med CNN. Ayatolla Ali Khamenei, som er irans øverste leder, har også varslet «kraftig hevn» etter attentatet på deres general Qasem Soleimani 3. januar.

Første respons etter Trumps uttalelse

Lørdag kveld kom den amerikanske presidenten med en rekke advarsler om angrep mot Iran på Twitter. ”Iran snakker svært modig om amerikanske mål som en hevn for at vi kvittet verden med deres terror-leder” skriver Trump som påpeker at det er snakk om 52 mål.

– Noen mål på et veldig høyt nivå og viktig for Iran og den iranske kulturen. Vil ramme veldig fort og veldig hardt. USA vil ikke ha flere trusler!, skriver presidenten videre.

Søndag kveld kom den første responsen fra Iran. Den tidligere lederen for den islamske revolusjonsgarden Mohsen Rezaee sa i direkte TV sending at Trump sa at han vil angripe 52 mål i Iran, og vi vil si til han at Iran vil utslette Tel Aviv og Haifa.

Den tidligere lederen for den islamske revolusjonsgarden Mohsen Rezaee,

HIZBOLLAH-LEDER: – EN NY FASE

Likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani er starten på en ny fase for Midtøsten, mener Hizbollahs leder Hassan Nasrallah.

I en TV-overført tale kunngjorde Hizbollahs generalsekretær Hassan Nasrallah at likvideringen av Soleimani og al-Muhandes vil koste USA dyrt. 

– I dag minnes vi og ærer vi en stor islamsk leder, sa Nasrallah da han talte under en markering sør i Libanons hovedstad Beirut søndag.

Nasrallah da han talte under en markering sør i Libanons hovedstad Beirut søndag.

– Soleimani tilhører ikke kun Iran. Han tilhører alle og hele motstandsbevegelsene i regionen. Derfor sier jeg i dag at hele motstandsbevegelsen i regionen skal hevne seg ved å starte å ramme alle amerikanske militære mål i regionen, sa Nasrallah da han talte under en markering sør i Libanons hovedstad søndag.

Soleimani ledet elitestyrken Quds i den iranske Revolusjonsgarden, og blir regnet som en helt og hjernen bak IS nedkjemping i regionen. Generalen Soleimani og flere andre viktige ledere som kjempet mot IS ble drept i et amerikansk droneangrep ved flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad natt til fredag.

Nasrallah mener likvideringen må hevnes.

– USA drepte Soleimani og hans følge. De vil betale prisen, sa han i søndagens tale.

Lørdag kveld skrev den iranske utenriksministeren Javad Zarif  i en Twitter melding at ”starten på slutten av den ondartede amerikanske tilstedeværelsen i vest Asia har begynt.”

 

I Iran har det vært massive markeringer på tvers av landet for å hedre Soleimani, hvor sistnevnte blir hyllet som en stormartyr og en helt i krigen mot ISIS.

Sistani kondolerer

Samtidig har Iraks stor-ayatollah Ali Muhammad al- Sistani sendt et kondolansebrev til Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei i forbindelse med attentatet på Soleimani. I brevet beskrives Soleimani som ”en framstående stor-generalen”. Videre står det at Soleimanis ”unike rolle i bekjempelsen av ISIS etter flere års krig, kan ikke glemmes”.

Attentatet er et klart brudd på folkeretten, noe FNs spesialrapportør på området, Agnes Callmard, var raskt ute og bekreftet. Den rutinemessige støtten til USAs aggressive utenrikspolitikk fra landets allierte har også latt vente på seg.

Utenriks

Iran tar hevn på USA: – Trump ber om hjelp fra Nato

Publisert

den

FOTO: Evan Vucci / AP
FOTO: Evan Vucci / AP

Trump Kommer med bønn til Nato, og ber militæralliansen involvere seg mer i Midtøsten.

– Så lenge som jeg er president i USA vil Iran aldri få tillatelse til å ha atomvåpen. God morgen.

Slik åpnet Donald Trump sin tale til det amerikanske folk, etter det som har vært noen dramatiske døgn.

I natt avfyrte Iran «over et dusin ballistiske missiler» mot amerikanske militærbaser i Irak, et hevnangrep for USAs likvidering av general Qasem Soleimani. Trump omtalte likvideringen av Soleimani for en «besluttsom handling for å stoppe en krig».

I Iran har det vært massive markeringer på tvers av landet for å hedre Soleimani, hvor sistnevnte blir hyllet som en stormartyr og en helt i krigen mot ISIS.

Ifølge presidenten planla Soleimani nye angrep på amerikanske mål.

Flere millioner mennesker i vest Asia og hele Midtøsten hyller den iranske generalen Qassem Soleimani som en krigshelt.

– Men vi stoppet ham, sier Trump.

Donald Trump varsler at USA vil ilegge Iran nye, kraftige økonomiske sanksjoner, og ber samtidig europeiske land om å trekke seg fra «restene av atomavtalen med Iran».

USAs militær baser blir angrepet, mens Trump ber amerikanere være glade.

– Jeg er glad for å fortelle dere at det amerikanske folket bør være glad. Ingen amerikanere ble drept. Alle soldatene er trygge. Det ble bare minimal skade på vår militærbase, sier Trump om angrepet på amerikanske baser i Irak.

Ber Nato hjelpe USA

Han sier at det nå ser ut som Iran trapper ned i kjølvannet av nattas angrep, og er samtidig svært tydelig på at Iran må legge fra seg alle planer om å anskaffe seg atomvåpen. Trump sier også at USA er glad for å trappe ned situasjonen.

Presidenten kom i den samme talen med et noe mer forsonende budskap til Iran.

– Irans befolkning og ledere: Vi ønsker at dere skal få en flott framtid og en framtid dere fortjener, med velstand og harmoni med verdens nasjoner. USA står klar til å omfavne fred med alle som ønsker det, sier Trump.

Trump ønsker ikke å angripe Iran

– Faktum er at vi har dette fantastiske militæret og utstyret, men det betyr ikke at vi må bruke det. Vi ønsker ikke å bruke det. Amerikansk styrke, både militært og økonomisk, er den beste avskrekking, sier Trump.

Ifølge statlige iranske medier ble 80 «amerikanske terrorister» drept. Amerikanske helikoptre og militært utstyr ved Ain al-Asad-basen skal ha blitt ødelagt.

Satellitt bilder viser før og etter det iranske angrepet. Det er tydelig på bildet at skade omfanget er meget stort i den amerikanske militærbasen i Irak.

Ikke noe av dette har USA ønsket å bekrefte.

Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrken i Irak. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sa USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse tidligere i dag.

Fortsett å lese

Utenriks

Iran angriper flere amerikanske baser i Irak: – Den voldsomme hevnen har startet

Publisert

den

Bildet viser amerikanske militær basen i Ain al-Assad i Irak under angrep av Iranske missiler i natt. Bildet er hentet fra øyevitner fra Irak.
Bildet viser amerikanske militær basen i Ain al-Assad i Irak under angrep av Iranske missiler i natt. Bildet er hentet fra øyevitner fra Irak.

Iran avfyrte et stort antall raketter mot flere amerikanske militærbaser i Irak. Ifølge iranske medier skal 80 amerikanere være drept. Ifølge president Donald Trump er «alt bra».

Like før midnatt norsk tid natt til fredag ble flere amerikanske militærbaser som Ain al-Assad og Camp Taji angrepet. Det iranske nyhetsbyrået ISNA siterer Revolusjonsgarden, som hevder at Ain al-Asad er fullstendig ødelagt.

Ifølge statlige iranske medier ble 80 «amerikanske terrorister» drept. Amerikanske helikoptre og militært utstyr ved Ain al-Asad-basen skal ha blitt ødelagt.

Satellitt bilder viser før og etter det iranske angrepet. Det er tydelig på bildet at skade omfanget er meget stort i den amerikanske militærbasen i Irak.

Ikke noe av dette har USA ønsket å bekrefte.

– Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrken i Irak. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sier USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse.

Trump: – Alt bra

Ifølge Iran er dette en hevn for den amerikanske likvideringen av generalen Qasem Soleimani sist fredag. Militæroperasjonen har fått navnet «Operasjon Martyr Soleimani». Det er kaos og det mangler en oversikt over skader og omfang.

Ifølge en Twitter-melding fra president Donald Trump er «alt bra».

«Det pågår en vurdering av omkomne og skadeomfang nå. Så langt så bra. Vi har det mektigste og best velutstyrte militæret i verden – uten sammenligning. Jeg vil komme med en uttalelse i morgen», skriver han ved fire-tiden norsk tid.

Ifølge amerikanske medier, som har korrespondenter i Irak, er det også avfyrt raketter fra Iran mot andre mål i Irak, blant annet i Erbil i Nord-Irak.

Fortsett å lese

Utenriks

Over 60 iransk-amerikanere anholdt på grensen mellom USA og Canada

Publisert

den

Over 60 iransk-amerikanere anholdt på grensen mellom USA og Canada

Ifølge flere vitner har den amerikanske grensekontrollen anholdt flere titalls iransk-amerikanere på grensen mellom USA og Canada.

De anholdte skal ha blitt utsatt for flere timers avhør og stilt spørsmål om deres politiske og ideologiske tilhørighet. Enkelte skal også ha blitt nektet adgang. 

Den amerikanske grense tjenesten CBP, som tidligere har vært utsatt for hard kritikk og blitt anklaget for barnemishandling etter at over 2000 barn ble skilt fra foreldrene sine ved den amerikansk-meksikanske grensen i 2018, avkrefter anklagelsene som ”falske”.

Advokat, og Washingtons viseguvernør, Cyrus Habib, sier imidlertid at de har mottatt flere meldinger fra iransk-amerikanskere ved grensen og understreker at det er bekymringsverdig, samtidig som han oppfordrer de anholdte til å ta kontakt med kontoret hans. 

Fortsett å lese

Trending

© 2019 RadioØsten | Powered by Custom WP CMS