Kontakt oss

Utenriks

Over 60 iransk-amerikanere anholdt på grensen mellom USA og Canada

Publisert

den

Over 60 iransk-amerikanere anholdt på grensen mellom USA og Canada

Ifølge flere vitner har den amerikanske grensekontrollen anholdt flere titalls iransk-amerikanere på grensen mellom USA og Canada.

De anholdte skal ha blitt utsatt for flere timers avhør og stilt spørsmål om deres politiske og ideologiske tilhørighet. Enkelte skal også ha blitt nektet adgang. 

Den amerikanske grense tjenesten CBP, som tidligere har vært utsatt for hard kritikk og blitt anklaget for barnemishandling etter at over 2000 barn ble skilt fra foreldrene sine ved den amerikansk-meksikanske grensen i 2018, avkrefter anklagelsene som ”falske”.

Advokat, og Washingtons viseguvernør, Cyrus Habib, sier imidlertid at de har mottatt flere meldinger fra iransk-amerikanskere ved grensen og understreker at det er bekymringsverdig, samtidig som han oppfordrer de anholdte til å ta kontakt med kontoret hans. 

Utenriks

Iran tar hevn på USA: – Trump ber om hjelp fra Nato

Publisert

den

FOTO: Evan Vucci / AP
FOTO: Evan Vucci / AP

Trump Kommer med bønn til Nato, og ber militæralliansen involvere seg mer i Midtøsten.

– Så lenge som jeg er president i USA vil Iran aldri få tillatelse til å ha atomvåpen. God morgen.

Slik åpnet Donald Trump sin tale til det amerikanske folk, etter det som har vært noen dramatiske døgn.

I natt avfyrte Iran «over et dusin ballistiske missiler» mot amerikanske militærbaser i Irak, et hevnangrep for USAs likvidering av general Qasem Soleimani. Trump omtalte likvideringen av Soleimani for en «besluttsom handling for å stoppe en krig».

I Iran har det vært massive markeringer på tvers av landet for å hedre Soleimani, hvor sistnevnte blir hyllet som en stormartyr og en helt i krigen mot ISIS.

Ifølge presidenten planla Soleimani nye angrep på amerikanske mål.

Flere millioner mennesker i vest Asia og hele Midtøsten hyller den iranske generalen Qassem Soleimani som en krigshelt.

– Men vi stoppet ham, sier Trump.

Donald Trump varsler at USA vil ilegge Iran nye, kraftige økonomiske sanksjoner, og ber samtidig europeiske land om å trekke seg fra «restene av atomavtalen med Iran».

USAs militær baser blir angrepet, mens Trump ber amerikanere være glade.

– Jeg er glad for å fortelle dere at det amerikanske folket bør være glad. Ingen amerikanere ble drept. Alle soldatene er trygge. Det ble bare minimal skade på vår militærbase, sier Trump om angrepet på amerikanske baser i Irak.

Ber Nato hjelpe USA

Han sier at det nå ser ut som Iran trapper ned i kjølvannet av nattas angrep, og er samtidig svært tydelig på at Iran må legge fra seg alle planer om å anskaffe seg atomvåpen. Trump sier også at USA er glad for å trappe ned situasjonen.

Presidenten kom i den samme talen med et noe mer forsonende budskap til Iran.

– Irans befolkning og ledere: Vi ønsker at dere skal få en flott framtid og en framtid dere fortjener, med velstand og harmoni med verdens nasjoner. USA står klar til å omfavne fred med alle som ønsker det, sier Trump.

Trump ønsker ikke å angripe Iran

– Faktum er at vi har dette fantastiske militæret og utstyret, men det betyr ikke at vi må bruke det. Vi ønsker ikke å bruke det. Amerikansk styrke, både militært og økonomisk, er den beste avskrekking, sier Trump.

Ifølge statlige iranske medier ble 80 «amerikanske terrorister» drept. Amerikanske helikoptre og militært utstyr ved Ain al-Asad-basen skal ha blitt ødelagt.

Satellitt bilder viser før og etter det iranske angrepet. Det er tydelig på bildet at skade omfanget er meget stort i den amerikanske militærbasen i Irak.

Ikke noe av dette har USA ønsket å bekrefte.

Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrken i Irak. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sa USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse tidligere i dag.

Fortsett å lese

Utenriks

Iran angriper flere amerikanske baser i Irak: – Den voldsomme hevnen har startet

Publisert

den

Bildet viser amerikanske militær basen i Ain al-Assad i Irak under angrep av Iranske missiler i natt. Bildet er hentet fra øyevitner fra Irak.
Bildet viser amerikanske militær basen i Ain al-Assad i Irak under angrep av Iranske missiler i natt. Bildet er hentet fra øyevitner fra Irak.

Iran avfyrte et stort antall raketter mot flere amerikanske militærbaser i Irak. Ifølge iranske medier skal 80 amerikanere være drept. Ifølge president Donald Trump er «alt bra».

Like før midnatt norsk tid natt til fredag ble flere amerikanske militærbaser som Ain al-Assad og Camp Taji angrepet. Det iranske nyhetsbyrået ISNA siterer Revolusjonsgarden, som hevder at Ain al-Asad er fullstendig ødelagt.

Ifølge statlige iranske medier ble 80 «amerikanske terrorister» drept. Amerikanske helikoptre og militært utstyr ved Ain al-Asad-basen skal ha blitt ødelagt.

Satellitt bilder viser før og etter det iranske angrepet. Det er tydelig på bildet at skade omfanget er meget stort i den amerikanske militærbasen i Irak.

Ikke noe av dette har USA ønsket å bekrefte.

– Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrken i Irak. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sier USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse.

Trump: – Alt bra

Ifølge Iran er dette en hevn for den amerikanske likvideringen av generalen Qasem Soleimani sist fredag. Militæroperasjonen har fått navnet «Operasjon Martyr Soleimani». Det er kaos og det mangler en oversikt over skader og omfang.

Ifølge en Twitter-melding fra president Donald Trump er «alt bra».

«Det pågår en vurdering av omkomne og skadeomfang nå. Så langt så bra. Vi har det mektigste og best velutstyrte militæret i verden – uten sammenligning. Jeg vil komme med en uttalelse i morgen», skriver han ved fire-tiden norsk tid.

Ifølge amerikanske medier, som har korrespondenter i Irak, er det også avfyrt raketter fra Iran mot andre mål i Irak, blant annet i Erbil i Nord-Irak.

Fortsett å lese

Utenriks

Trump truer Iran med krigsforbrytelser og Irak ”sanksjoner uten like”

Publisert

den

Hundretusenvis av sørgende samles til begravelsen av stor general Qassem Soleimani i hjembyen Kerman, Iran, tirsdag. Foto: Atta Kenare / AFP

Søndag ettermiddag fattet det irakiske parlamentet et vedtak om å utvise amerikanske tropper fra Irak.

Kort tid etter kom den amerikanske presidenten Donald Trump med en trussel om ”kraftige sanksjoner helt uten like” og understreket at dette ville få ”iranske sanksjoner til å blekne i sammenligning”.

Sanksjonene mot Iran har ført til livsviktig medisin mangel, og det er i dag bred enighet blant fagfolk om at sanksjoner rammer sivilbefolkningen hardest.

Trump påpekte også at USA har ”en usedvanlig dyr flybase som har kostet millioner av dollar å bygge” og at amerikanske tropper derfor ikke drar med mindre ”Irak tilbakebetaler kostnadene”.

Irak-ekspert Hassan Mousawi fra Baghdad sier til RadioØsten at Irak mener alvor med vedtaket om å kaste amerikanske tropper ut av landet.

– Dette er for Irak et spørsmål om å gjenvinne suvereniteten på eget territorium. I første rekke ved å fjerne de amerikanske troppene, men det innebære også at de som er der for å trene irakiske styrker må trekke seg ut av landet, sier Irak-ekspert Hassan Mousawi til RadioØsten.

– Hva angår sanksjoner som Trump prøver å skremme Irak med har absolutt ingen sannhet i den strategiske rammeavtalen og sikkerhetsavtalen mellom Irak og USA som ble undertegnet desember 2008, sier Mousawi.

Irak-ekspert Hassan Mousawi fra Baghdad

Irak-ekspert Hassan Mousawi fra Baghdad

– Vilkårene i avtalen som ble undertegnet mellom Irak og USA i 2008 sier klart og tydelig at Irak besitter alle bygninger, konstruksjoner og faste strukturer relatert til landet som ligger i de avtalte installasjonene og områdene, inkludert det USAs styrker bruker, konstruerer, endrer eller forbedrer, sier Irak-ekspert Hassan Mousawi.

Han understreker at det er galskap av Trump å true Irak med sanksjoner eller tilbakebetaling av noe som helst som Irak eier.

Trumps uttalelser kommer etter en rekke trusler om å angripe mål som er viktig for Iran og Iransk kultur. Juridiske eksperter skriver at ifølge Haagkonvensjonen fra 1954 innebærer en slik trussel krigsforbrytelser, dersom den blir fulgt opp.

FNs sikkerhetsråd vedtok enstemmig resolusjon i 2017 som blant annet fordømmer ødeleggelse av kulturminner. Resolusjon 2347 ble vedtatt etter at IS utførte en rakke angrep og raserte arkeologiske kulturminner i Irak og Syria.

Les også: Høytstående general i Irans revolusjonsgard, Qassem Soleimani, drept i amerikansk rakettangrep mot flyplassen i Baghdad

Les også : Millionmarsj i begravelsesseremonien til PMU leder og den iranske militærlederen Qasem Soleimani

Fortsett å lese

Trending

© 2019 RadioØsten | Powered by Custom WP CMS