Kontakt oss

Innenriks

Strømprisene øker med nesten 80 prosent

Publisert

den

Oslo capital of Norway
VINETERN ER HER: Strømprisen nesten doblet på ett døgn.

Vinteren har startet tidligere enn normalt, mener analytiker etter at kraftprisen stiger med opp mot 80 prosent.

Strømprisen vil onsdag nå en topp på over 80 øre per kilowatt time i Norges fire største byer, ifølge nettstedet Nord Pool Group, skriver DN.

Det er en oppgang på 77,4 prosent sammenlignet med i går. Da var snittprisen på 40 øre per kilowattime, og nådde en topp på litt under 50 øre per kilowatt time.

– Med lav temperatur kommer prishoppet. Nå som vinteren allerede har startet i strømmarkedet, det er blitt kaldere og fortere mørkt, er dette en vanlig respons til været, sier sjefanalytiker i Wattsight Tor Reier Lilleholt, til DN.

Han mener vinteren har startet tidligere enn normalt, og at det er det som drar opp prisene. Samtidig er han klar på at en topp på over 80 øre per kilowatt time ikke er noe ekstremtilfelle.

Den nordiske kraftprisen lå i fjor vinter på 50 øre per kWh, men har så falt med rundt 20 prosent til 40 øre per kWh. Det betyr imidlertid ikke at du får 20 prosent lavere strømregninger fremover.

Kraftmarkedet i Europa hindre norsk prisnedgang

En annen årsak, i tillegg til den uunngåelige vinteren, er det europeiske kraftmarkedet.

Norge utgjør en del av det europeiske kraftmarkedet. Da blir det en økonomisk sammenheng mellom hva produsentene kan selge kraft til her hjemme og hva de kan oppnå i utlandet.

Blir prisforskjellene for store, vil det gjøre det lønnsomt å eksportere kraft. Det kan hindre en norsk prisnedgang. Norske strømpriser påvirkes også av nivået på brenselprisene ute i Europa.

Norske husholdninger opplevde mot slutten av fjoråret de høyeste strømprisene på mange år.

Med avgifter måtte husholdningene i fjor ut med over 1 krone per kilowattime – kWh – i totale strømutgifter. Hvis vi forutsetter et årlig strømforbruk på 15.000 kWh for gjennomsnittsboligen, tilsvarer det 16.000-17.000 kroner.

Fortsett å lese
Klikk for å kommentere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Solve : *
28 − 12 =


Innenriks

Drapstruet etter å ha hedret Qasem Soleimani som en krigshelt

Publisert

den

Søndag hedret store folkemengder Soleimani i Iran – der han av mange blir sett på som en krigshelt for innsatsen i Iran-Irak-krigen (1980–1988) og for rollen som leder av Revolusjonsgardens elitestyrke Quds. Norsk iranske Bahareh Letnes var blant de som hedre generalen Qasem Soleimani.

Mann fengslet for drapstrusler mot Bahareh Letnes og Per Sandberg etter at Bahareh viste åpent sin støtte til general Qasem Soleimani som ble myrdet av USA etter direkte ordre fra Trump.

Tidligere i uken hyllet norsk iranske Bahareh Letnes den iranske generalen Qasem Soleimani.

INSTAGRAM: Dette innlegget ble lagt ut på Letnes sin konto, og senere slettet. Foto: Skjermbilde Instagram

INSTAGRAM: Dette innlegget ble lagt ut på Letnes sin konto, og senere slettet. Foto: Skjermbilde Instagram

– Jeg forstår veldig godt at Trump kaller deg terrorist. For vesten og USA var du en terrorist, men for millioner av mennesker i Midtøsten var du en krigshelt, skrev Letnes i instagram posten under bildet av Soleimani.

Søndag hedret store folkemengder Soleimani i Iran – der han av mange blir sett på som en krigshelt for innsatsen i Iran-Irak-krigen (1980–1988) og for rollen som leder av Revolusjonsgardens elitestyrke Quds. Norsk iranske Bahareh Letnes var blant de som hedre generalen Qasem Soleimani.

Rett etter at hun publiserte innlegget, fikk hun advarsel fra Instagram og innlegget som hun skrev om Soleimani ble slettet.

Instagram mente at hun hadde brutt deres retningslinjer på Instagrams handlinger som en del av en informasjons kamp.

– Mediekrig

Letnes svarte at hennes ble slettet fordi det er mediekrig, og fordi det ikke er rom for ytringsfrihet i vesten.

– Jeg mener at det er en media krig mellom USA og det er også en sosiale-medier-krig. Instagram, Facebook og Twitter er amerikanske, og kan styre dette som de vil. Når USA truer det iranske folket, blir det ikke slettet. Her er det fritt frem, ytringsfrihet? sa Letnes når hennes innlegg ble slettet.

SLETTET: Bahareh Letnes skriver på Instagram at posten hennes har blitt slettet, og hevder at Instagram har fjernet millioner av innlegg knyttet til likvideringen av Soleimani.

Hun fortsetter:

– Praksisen påvirker selvfølgelig hvordan iranere i eksil ser på ytringsfrihet og sensur i Vesten. Iran blir kritisert for mangel på ytringsfrihet, men jeg har opplevd manglende ytringsfrihet i Vesten. Jeg opplever det samme her som vesten kritiserer Iran for.

Truet på livet fordi hun hedret Qasem Soleimani

Letnes sier hun ikke har gått ut av døra på flere dager.

En mann er varetektsfengslet for drapstrusler mot Per Sandberg (59) og Bahareh Letnes (29), melder Adresseavisen.

Den siktede mannen er i slutten av 20-åra, og skal ha framsatt gjentatte trusler mot paret. Han skal sågar ha møtt opp hos politiet og sagt at han skulle drepe Letnes.

Hun er tydelig engstelig når Dagbladet snakker med henne torsdag.

– Har ikke gått ut

– Jeg har ikke gått ut av huset på tre dager. Jeg pleier å gå turer hver dag, men har ikke gjort det nå. Jeg har til og med ikke gått ut i hagen for å hente ved, sier Bahareh Letnes.

På spørsmål om hva truslene har bestått i, svarer Letnes: «Du skal drepes i dag».

Ifølge henne skal truslene ha startet i helga, etter at hun uttalte seg om konflikten mellom USA og Iran og blant annet gikk ut med støtte til den drepte iranske generalen Qasem Soleimani.

– Det begynte dagen etter jeg la ut innlegg om situasjonen i Iran. Fra klokka 7 til klokka 8 om morgenen ringte han flere ganger. Jeg svarte ikke, og han begynte å sende meldinger. Jeg anmeldte til politiet, sier hun.

Mannen skal ha sendt separate meldinger til både henne og samboer Sandberg.

Avisa Dagen har fått tilgang til et skjermbilde av trusselen, der både Letnes’ fulle navn, fødselsdato og adresse listes opp i tillegg til ordene «du dør i dag» på arabisk.

Politiet sitter også på disse meldingene. Da han møtte opp hos politiet og sa han skulle drepe Letnes, sa han videre til politiet at han visste hvor hun bodde og hvilke busser/tog han kunne ta til bostedet hennes.

– Virker veldig alvorlig

Samboer Per Sandberg sier paret har hatt drapstrusler hengende over seg i lang tid.

Tidligere fiskeriminister Per Sandberg. FOTO: Ole Alexander Saue

Tidligere fiskeriminister Per Sandberg. FOTO: Ole Alexander Saue

– Derfor har vi valgt å gjøre som vi har gjort. Dette må stoppe. Hun får ikke tid, livet stopper opp hvis dette skal vedvare. Dette virker veldig alvorlig, sier Sandberg til Dagbladet.

– Lar vi det ligge, så stopper det aldri, sier han.

Han sier at folk gjerne kan være blodig uenig i han og Letnes’ politiske synspunkt og meningsytringer. – Hele det norske folk har en mening om oss. Det lever vi veldig godt med, men i Norge skal vi ikke bruke denne type metoder for å tie i hjel folk, sier han.

– Og jeg kan si på vegne av meg og Bahareh: Den som tror, eller gleder seg over at de skal tie oss i hjel, skal bli utrolig skuffet i år også, sier han.

– De kan ikke skremme eller tie meg i hjel. Jeg og Per er ikke laget for å bli skremt av disse folkene, sier Letnes.

Har erkjent

Den siktede mannen har erkjent de faktiske forhold, men har tatt betenkningstid med tanke på anke av fengslingskjennelsen. Hans advokat Frode Sulland sier det er med tanke på å få en behandlingsplass i psykiatrien.

Sandberg og Letnes’ ferie til Iran sommeren 2018 førte til at Sandberg gikk av som statsråd.

Millionmarsj i begravelsesseremonien til PMU leder og den iranske militærlederen Qasem Soleimani

Flere millioner mennesker fra hele Midtøsten gikk i tog denne uken, for å hedre den iranske generalen Qasem Soleimani og PMF nestleder Jamal Jaafar Ibrahimi, som også er kjent som Abu Mahdi al-Mohandes.

I Iran har det vært massive markeringer på tvers av landet for å hedre Soleimani, hvor sistnevnte blir hyllet som en stormartyr og en helt i krigen mot ISIS.

Av eksperter beskrives han som en nøkkelfigur som har sørget for Irans betydelige innflytelse i Midtøsten. Det var begravelsesseremoni for ham søndag og mandag forrige uke.

Soleimani ledet den iranske Revolusjonsgardens Quds-styrke, og har blitt omtalt som den nest mektigste mannen i Irans regime. Dagen han ble drept demonstrerte titusenvis i Iran og Irak mot USAs likvidering av generalen.

Bryter internasjonal lov

Agnes Callamard, en høyprofilerte menneskerettighetseksperten i FN skrev i en twitter melding at ”det målrettede drapet på Qasem Soleimani og Abu Mahdi al Mohandes mest sannsynlig bryter internasjonal lov, inkludert menneskerettighetsloven”.

Krever at amerikanske styrker kastes ut for alltid

Til felles for alle de millionene som hedrer generalen Qassem Soleimani er at de krever at amerikanske styrker kastes ut for alltid fra Midtøsten.

Søndag stemte nasjonalforsamlingen i Irak for at alle utenlandske styrker skal beordres ut av landet av regjeringen.

Les også: Trump truer Iran med krigsforbrytelser og Irak ”sanksjoner uten like”

Les også: Iran angriper flere amerikanske baser i Irak: – Den voldsomme hevnen har startet

Les også: Iran tar hevn på USA: – Trump ber om hjelp fra Nato

Fortsett å lese

Innenriks

Norske muslimer mottar flere hundre drapstrusler

Publisert

den

Politiet grep inn da SIAN-leder Lars Thorsen (i beige klær) satte fyr på Koranen under en markering i Kristiansand.
Politiet grep inn for sent når SIAN-leder Lars Thorsen (i beige klær) satte fyr på Koranen under en markering i Kristiansand. FOTO: Tor Erik Schrøder, NTB scanpix

Norske muslimer mottar flere hundre drapstrusler rett etter Koran-brenning i Kristiansand!

Sist lørdag, den 16. november, holdt SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) en demonstrasjon i Kristiansand. Demonstrasjonen var på forhånd godkjent av Kristiansand kommune, men politiet hadde nektet SIAN i planene om å brenne Koranen foran de frammøtte. Likevel trosset SIAN dette og valgte å sette fyr på den hellige Koranen rett foran politiet.

SIAN-leder Lars Thorsen satte fyr på muslimenes hellige bok foran tilskuere og motdemonstranter. I forkant av dette hadde to eksemplarer av muslimenes hellige tekst også blitt kastet i søpla.

Etter at Thorsen hadde satt fyr på boka, forserte motdemonstranter sperringene og en demonstrant løp mot Thorsen og fikk fatt i jakka hans. Thorsen slapp imidlertid helskinnet fra tumultene som oppstod, og politiet fikk lagt angriperen i bakken.

Muslimer over hele verden berømmer Omar Dabaa Ilyas som en «helt» etter at han konfronterte SIAN-lederen Lars Thorsen som prøvde å brenne en kopi av den muslimske hellige boken Koranen.

Drapstrusler mot norske muslimer

I etterkant av Koran brenningen har flere hundre hat-ytringene fra sosialemedier kommet mot norske muslimer som tar i forsvar religionen de følger. Hat-ytringene har eskalert seg i form av drapstrusler etter at norske muslimer valgte å samle seg i byen Kristiansand og resitere høyt fra Koranen (se video under fra twitter).

Terroristen Philip Manshaus var veldig aktiv i sosialemedier med å spre hat og følge med drapstrusler mot norske muslimer. Det gjenstår å se om politiet finner denne gangen drapstruslene mot norske muslimer nødvendig å følge opp. 

Terrorangrep mot moske i Bærum

Moskéangrepet i Bærum fant sted lørdag den 10. august 2019 og var rettet mot den norsk moskéen Al-Noor Islamic Centre i Ringeriksveien 202, i Skui i Bærum kommune. Den 21 år gamle Philip Manshaus skjøt seg gjennom døren, og det ble også løsnet skudd inne i moskeen. Han ble overmannet før han rakk å forårsake alvorlig fysisk skade. Manshaus er siktet og varetektsfengslet for terrorhandling i moskeen, og dessuten for drap på sin stesøster. Drapet fant sted i deres felles hjem.

Politiet har tidligere uttrykt at de ønsker å gjennomføre en øvelse for scenarioet der et angrep på moské. Stabssjef Thor Langli i oslopolitiet sier til Vårt Land at det ikke er spesielt at de ønsker det, i og med at de har øvd på en rekke andre objekter tidligere. Her fra Al-Noor-moskeen i Bærum.

Politiet har tidligere uttrykt at de ønsker å gjennomføre en øvelse for scenarioet der et angrep på moské. Stabssjef Thor Langli i oslopolitiet sier til Vårt Land at det ikke er spesielt at de ønsker det, i og med at de har øvd på en rekke andre objekter tidligere. Her fra Al-Noor-moskeen i Bærum.

Terrorangrepet i Bærum var et resultat av et langvarig muslimhat som har fått lov til å bre om seg i Norge, uten at norske myndigheter har tatt denne utviklingen på alvor. Høyreekstreme og hatefulle holdninger har blitt en hverdagskost for norske muslimer, skrev leder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge i pressemeldingen tidligere i år.

Muslimske ledere i Norge bebudet at de tenker politianmelde SIAN for å ha brent Koranen. Anmeldelsen er muligens allerede levert i skrivende stund. Dette skjer etter at Thorsen nylig ble tildelt en fengselsdom på 30 dager for å ha delt ut SIAN-brosjyrer i Oslo hvor muslimer ble falskt anklaget for å være «notoriske seksualpredatorer» som «voldtar i epidemisk omfang».

Tiltak mot rasisme

Islamsk Råd Norge sier de lenge har bedt norske myndighetene iverksette konkrete tiltak mot rasisme og islamofobi, uten at de mener dette har blitt satt på dagsorden.

De mener det er på tide at myndighetene erkjenner at muslimhat, islamofobi og høyreekstremisme i seg selv er samfunnsdestruktive holdninger.

– Vi ser resultatet av det i dag, og konsekvensene av at norske myndigheter over lang tid har over sett denne problematikken, skriver Diriye.

Internasjonal krise for Norge

Koranbrenningen har fått muslimer flere steder i verden til å reagere. NRK skrev fredag at emneknaggen #Boycottnorway, boikott Norge, nå brukes i sosiale medier som følge av koranbrenningen.

– Vi har registrert reaksjonene i sosiale medier i Pakistan, skriver kommunikasjonssjef Hanne Knudsen i Telenor i en epost til NRK.

Fordømmer handlingen

Det pakistanske utenriksdepartementet skriver videre i pressemeldingen lørdag at Pakistan har fordømt handlingen, og at den har såret følelsene til 1,3 milliarder muslimer rundt om i verden. Videre skriver de at slike handlinger ikke kan rettferdiggjøres i ytringsfrihetens navn.

– Norske myndigheter ble oppfordret til å stille de ansvarlige for retten, og å forhindre slike gjentakelser av slike handlinger i fremtiden, skriver de.

Det tyrkiske utenriksdepartementet har i en pressemelding skrevet at de «fordømmer sterkt respektløsheten for vår hellige bok».

Det står videre i pressemeldingen, som er skrevet på engelsk, at «Vi forventer at slike handlinger blir forhindret og at de som er ansvarlige blir stilt for retten så snart som mulig.»

Utenriksdepartementet i Tyrkia skriver at de er dypt bekymret over diskrimineringen av muslimer, hatet mot islam og angrepene på moskeer i Vest-Europa.

Fortsett å lese

Trending

© 2019 RadioØsten | Powered by Custom WP CMS