Kontakt oss

Utenriks

Demonstrasjonene i Irak fortsetter

Publisert

den

BRO STENGT: Sikkerhetsstyrker i Bagdad har stengt brua som leder til regjeringskvartalet, eller den såkalte grønne sonen. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix
BRO STENGT: Sikkerhetsstyrker i Bagdad har stengt brua som leder til regjeringskvartalet, eller den såkalte grønne sonen. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix

Demonstrasjonene fortsetter i Bagdad og andre byer sør i Irak lørdag til tross for statsminister Adel Abdul-Mahdis kunngjøring om at han skal gå av.

I Diwaniyah gikk tusenvis av mennesker ut i gatene tidlig lørdag morgen for å kreve «parlaments fall».

Mens i Samawa og Karbala er det mobilisering til stor demonstrasjon mot Saddams tilhengere som mange irakere mener prøver å komme tilbake til makten.

– Vi har ofret mye til at Saddams tilhengere skal stjele makten gjennom kaoset som herjer for øyeblikket i landet, sier Hassan Tamimi til RadioØsten.

Profilerte irakiske journalister mener at Saddams tilhengere er støttet av CIA, og finansiert gjennom nabo landene Saudi Arabia og De forente arabiske emirater.

Flere titalls irakiske medier mener at demonstrasjonene i Irak blir utnyttet av USA for å bli kvitt regimet som har vist svakt støttet til Trump administrasjonen.

Handelsavtale med Kina og Iran

Ghadir TV og Afaq TV publiserte flere rapporter som henviser til at Trump har signalisert at han og hans administrasjon ville kvitte seg med statsminister Adel Abdul-Mahdi på grunn av hans nylige gigantiske handelsavtale med Kina.

Denne lukrative olje avtalen med Kina har fått begeret til å renne over for Trump administrasjonen. Avtalen som Kina og Irak har blitt enige om er verdt flere hundre milliarder dollar.

Flere irakiske medier skriver at andre årsaker til at USA har ønsket å bli kvitt den irakiske statsministeren Adel Abdul-Mahdi er hans handelsavtale med Iran som er under kraftige sanksjoner fra USA.

Innblanding

Den amerikanske ambassaden har vist sterk støtte til demonstrasjonene i Irak, selv om de har vært voldelige og krevd flere titalls liv.

Støtten fra den amerikanske ambassaden har vært helt offentlig gjennom Twitter kontoen til ambassaden.

Kommunikasjons- og mediekommisjon (CMC) i Irak har også anklaget amerikansk innblanding i landets interne saker.

CMC stengte 26 november flere TV stasjoner i Irak, blant annet Dijla TV som har ved flere anledninger trosset advarsler fra CMC til å vise støtte til volden som mange demonstranter tar i bruk.

Den amerikanske ambassaden fordømte denne handlingen og publiserte 28 november pressemelding der de gikk hardt i mot CMC. Ambassaden mente at dette var direkte angrep mot ytringsfriheten i Irak.

CMC publiserte en dag senere pressemelding der de rettet kraftig kritikk og fordømte amerikansk innblanding i landets intern saker.

– Dette viser klart og tydelig at USA ikke respekterer og støtter et suverent og uavhengig Irak, skrev CMC i pressemeldingen.

– Vi støtter ytringsfriheten og støtter frie medier til å publisere innhold, men vi tillater ikke oppfordring til vold og ødeleggelse av samfunnet ved å utnytte ytringsfriheten, skriver CMC videre i pressemeldingen.

Fredag 30 november oppfordret landets sjialeder stor-ayatollah Ali Muhammad al- Sistani demonstrantene til å bruke fredelige midler og bli kvitt de voldelige demonstrantene i Irak.

Utenriks

Iran tar hevn på USA: – Trump ber om hjelp fra Nato

Publisert

den

FOTO: Evan Vucci / AP
FOTO: Evan Vucci / AP

Trump Kommer med bønn til Nato, og ber militæralliansen involvere seg mer i Midtøsten.

– Så lenge som jeg er president i USA vil Iran aldri få tillatelse til å ha atomvåpen. God morgen.

Slik åpnet Donald Trump sin tale til det amerikanske folk, etter det som har vært noen dramatiske døgn.

I natt avfyrte Iran «over et dusin ballistiske missiler» mot amerikanske militærbaser i Irak, et hevnangrep for USAs likvidering av general Qasem Soleimani. Trump omtalte likvideringen av Soleimani for en «besluttsom handling for å stoppe en krig».

I Iran har det vært massive markeringer på tvers av landet for å hedre Soleimani, hvor sistnevnte blir hyllet som en stormartyr og en helt i krigen mot ISIS.

Ifølge presidenten planla Soleimani nye angrep på amerikanske mål.

Flere millioner mennesker i vest Asia og hele Midtøsten hyller den iranske generalen Qassem Soleimani som en krigshelt.

– Men vi stoppet ham, sier Trump.

Donald Trump varsler at USA vil ilegge Iran nye, kraftige økonomiske sanksjoner, og ber samtidig europeiske land om å trekke seg fra «restene av atomavtalen med Iran».

USAs militær baser blir angrepet, mens Trump ber amerikanere være glade.

– Jeg er glad for å fortelle dere at det amerikanske folket bør være glad. Ingen amerikanere ble drept. Alle soldatene er trygge. Det ble bare minimal skade på vår militærbase, sier Trump om angrepet på amerikanske baser i Irak.

Ber Nato hjelpe USA

Han sier at det nå ser ut som Iran trapper ned i kjølvannet av nattas angrep, og er samtidig svært tydelig på at Iran må legge fra seg alle planer om å anskaffe seg atomvåpen. Trump sier også at USA er glad for å trappe ned situasjonen.

Presidenten kom i den samme talen med et noe mer forsonende budskap til Iran.

– Irans befolkning og ledere: Vi ønsker at dere skal få en flott framtid og en framtid dere fortjener, med velstand og harmoni med verdens nasjoner. USA står klar til å omfavne fred med alle som ønsker det, sier Trump.

Trump ønsker ikke å angripe Iran

– Faktum er at vi har dette fantastiske militæret og utstyret, men det betyr ikke at vi må bruke det. Vi ønsker ikke å bruke det. Amerikansk styrke, både militært og økonomisk, er den beste avskrekking, sier Trump.

Ifølge statlige iranske medier ble 80 «amerikanske terrorister» drept. Amerikanske helikoptre og militært utstyr ved Ain al-Asad-basen skal ha blitt ødelagt.

Satellitt bilder viser før og etter det iranske angrepet. Det er tydelig på bildet at skade omfanget er meget stort i den amerikanske militærbasen i Irak.

Ikke noe av dette har USA ønsket å bekrefte.

Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrken i Irak. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sa USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse tidligere i dag.

Fortsett å lese

Utenriks

Iran angriper flere amerikanske baser i Irak: – Den voldsomme hevnen har startet

Publisert

den

Bildet viser amerikanske militær basen i Ain al-Assad i Irak under angrep av Iranske missiler i natt. Bildet er hentet fra øyevitner fra Irak.
Bildet viser amerikanske militær basen i Ain al-Assad i Irak under angrep av Iranske missiler i natt. Bildet er hentet fra øyevitner fra Irak.

Iran avfyrte et stort antall raketter mot flere amerikanske militærbaser i Irak. Ifølge iranske medier skal 80 amerikanere være drept. Ifølge president Donald Trump er «alt bra».

Like før midnatt norsk tid natt til fredag ble flere amerikanske militærbaser som Ain al-Assad og Camp Taji angrepet. Det iranske nyhetsbyrået ISNA siterer Revolusjonsgarden, som hevder at Ain al-Asad er fullstendig ødelagt.

Ifølge statlige iranske medier ble 80 «amerikanske terrorister» drept. Amerikanske helikoptre og militært utstyr ved Ain al-Asad-basen skal ha blitt ødelagt.

Satellitt bilder viser før og etter det iranske angrepet. Det er tydelig på bildet at skade omfanget er meget stort i den amerikanske militærbasen i Irak.

Ikke noe av dette har USA ønsket å bekrefte.

– Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrken i Irak. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sier USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse.

Trump: – Alt bra

Ifølge Iran er dette en hevn for den amerikanske likvideringen av generalen Qasem Soleimani sist fredag. Militæroperasjonen har fått navnet «Operasjon Martyr Soleimani». Det er kaos og det mangler en oversikt over skader og omfang.

Ifølge en Twitter-melding fra president Donald Trump er «alt bra».

«Det pågår en vurdering av omkomne og skadeomfang nå. Så langt så bra. Vi har det mektigste og best velutstyrte militæret i verden – uten sammenligning. Jeg vil komme med en uttalelse i morgen», skriver han ved fire-tiden norsk tid.

Ifølge amerikanske medier, som har korrespondenter i Irak, er det også avfyrt raketter fra Iran mot andre mål i Irak, blant annet i Erbil i Nord-Irak.

Fortsett å lese

Utenriks

Over 60 iransk-amerikanere anholdt på grensen mellom USA og Canada

Publisert

den

Over 60 iransk-amerikanere anholdt på grensen mellom USA og Canada

Ifølge flere vitner har den amerikanske grensekontrollen anholdt flere titalls iransk-amerikanere på grensen mellom USA og Canada.

De anholdte skal ha blitt utsatt for flere timers avhør og stilt spørsmål om deres politiske og ideologiske tilhørighet. Enkelte skal også ha blitt nektet adgang. 

Den amerikanske grense tjenesten CBP, som tidligere har vært utsatt for hard kritikk og blitt anklaget for barnemishandling etter at over 2000 barn ble skilt fra foreldrene sine ved den amerikansk-meksikanske grensen i 2018, avkrefter anklagelsene som ”falske”.

Advokat, og Washingtons viseguvernør, Cyrus Habib, sier imidlertid at de har mottatt flere meldinger fra iransk-amerikanskere ved grensen og understreker at det er bekymringsverdig, samtidig som han oppfordrer de anholdte til å ta kontakt med kontoret hans. 

Fortsett å lese

Trending

© 2019 RadioØsten | Powered by Custom WP CMS